Het huurplafond dat de Duitse hoofdstad Berlijn heeft, moet worden opgeheven van de overheid. Hierdoor moeten modaal verdienende inwoners, die door de regeling goedkoper konden huren, hun woningen opgeven. Ook in Amsterdam ontwikkelt zich een soortgelijk probleem. De huizen zijn duur en van een huurrem zal geen sprake zijn.  

Of een huurplafond in Amsterdam er zal komen, lijkt voorlopig onwaarschijnlijk. Zo vertellen meerdere betrokkenen in de woningsector. Er zijn voldoende regelingen in Nederland die woningen betaalbaar kunnen maken, maar het lijkt onvoldoende te gebeuren. In theorie zijn de middelen daar, maar in de praktijk ligt het complexer.

Woningwaarderingsstelsel

De voornaamste reden van de afwezigheid van een huurplafond is omdat er in Nederland al verschillende regelingen zijn om de huur laag te houden. Zo vertelt woordvoerder Marcel Trip van de Nederlandse Woonbond: ‘’Met een woningwaarderingsstelsel, wat wij in Nederland hebben, geldt een maximale huurprijs voor de kwaliteit van een woning.’’ Volgens de Trip is er in Nederland een minpunt: ‘’De regeling is niet van kracht als er een woning boven de 752 euro wordt aangeboden. Een woning die 753 euro kost per maand, mag dus ook voor 1500 euro op de markt staan.’’ Dit gebeurt volgens hem ook vaak genoeg in Amsterdam.

Woordvoerder Marcel Tripvertelt dat de Nederlandse Woonbond het een goed idee vindt om deze maximumprijs te verhogen. Hierdoor zouden er volgens hen meer betaalbare huurwoningen in Amsterdam kunnen komen. Trip verzekert nogmaals dat de woningen hoe dan ook niet goedkoop zullen worden in de hoofdstad. Voor nóg goedkopere woningen ziet hij een rol weggelegd voor woningcorporaties. Hierdoor zou volgens de woordvoerder ‘een mooie mix’ van inwoners in Amsterdam kunnen vertoeven.

Markt

Wettelijk gezien zou een huurplafond heel makkelijk ingesteld kunnen worden. Zo stelt Onno de Gast van ODG Vastgoed. Zij zijn een vastgoedadviesbureau. Dat gespecialiseerd is in de randstad. De Gast vertelt: ‘’Het probleem ligt eerder bij de handhaving. Wie gaat waarvoor zorgen als er bijvoorbeeld iets misgaat?’’ Volgens hem wordt de situatie steeds stroperiger naarmate de overheid zich bemoeit met de markt. De Gast: ‘’Zo’n markt houdt zich altijd in evenwicht. In elke markt is dat zo, dus ook in de woningmarkt.’’ Een huurplafond zou volgens hem niet de oplossing zijn. Volgens hem zijn meer dan de helft van de woningen in Amsterdam daarbij ook in bezit van woningcorporaties. Hierdoor zouden betaalbare woningen altijd aanwezig moeten zijn.

Of Amsterdam erop vooruitgaat met een huurplafond ligt volgens de vastgoedadviseur aan welke partij je bent en welke rol je speelt. Zo zijn de huurders uiteraard blij als zij minder hoeven te betalen. Pandjesbazen in hartje Amsterdam staan hier niet per se om te springen. Ook de gemeenten hebben in het scenario van een huurrem volgens De Gast meer taken. Maar of er ooit verandering zal komen zoals in Berlijn valt nog te betwijfelen volgens de vastgoedadviseur. De Gast: ‘’Het is gewoon allemaal redelijk politiek. Zolang de overheid er weinig van merkt, zal er ook niks veranderen.’’