Vanaf maandag 19 april gaat actiegroep ‘Klimaatwakers’ maandenlang waken bij het Catshuis in Den Haag. De problemen rondom het klimaat blijven zich opstapelen en daar moet nu verandering in komen, vindt de actiegroep. Het initiatief wordt ondersteund door ruim dertig organisaties, waaronder Greenpeace, Milieudefensie en zeven verschillende jongerenpartijen, gaan zij vanaf maandag iedere dag ‘waken’ bij het Catshuis. 

“De uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen in maart biedt niet veel perspectief voor de komende jaren als het gaat om verbetering van het klimaat. Groene partijen hebben veel verloren”, stelt Rozemarijn van ’t Einde, een van de initiatiefnemers van de actie. “Vanaf maandag 19 april zullen we met verschillende mensen elke dag gaan waken bij het Catshuis. Het is van groot belang dat er nu een actief klimaatbeleid komt, omdat we de doelen die gesteld zijn in het Klimaatakkoord – zoals het met 49 procent terugdringen van de CO2-uitstoot voor 2030 – nu al niet lijken te gaan halen.” 

Een kaarsje branden
De wake zal niet alleen overdag bij het Catshuis plaatsvinden. Burgers die zich aangemeld hebben voor de actie kunnen ook ’s nachts meedoen door zich aan te melden voor een livestream. “Mensen kunnen dan de livestream bekijken en bijvoorbeeld een kaarsje aansteken, liedjes zingen of bidden. Zolang het maar ingetogen en betrokken is.” 

Klimaatneutraal in 2025 “te ambitieus”
Ook de Jonge Democraten, de jongerenpartij van D66, steunt het initiatief. “D66 heeft ‘klimaat’ als thema hoog op de politieke agenda staan, dus wij staan absoluut achter het plan van de Klimaatwakers,” stelt Jelrik Westra, woordvoerder van de jongerenpartij. “Sommige doelen die de Klimaatwakers stellen, vinden wij wat te ambitieus, zoals klimaatneutraal zijn in 2025. Voor ons is dat geen harde eis, al zouden we er natuurlijk voor tekenen als dat zou kunnen.” 

Of er aanstaande maandag ook leden van de Jonge Democraten bij de wake aanwezig zullen zijn, is nog niet helemaal duidelijk. “Wel zullen we er aandacht aan besteden via social media en zullen later zeker een of meerdere keren aanwezig zijn bij het Catshuis.”