Extreme E is een vernieuwende racecompetitie die in weinig opzichten vergelijkbaar is met gebruikelijke racecompetities. Met de nieuwe competitie wil Alejandro Agag – tevens het brein achter de elektrische Formule E competitie – aandacht vragen voor klimaatproblemen. En hij staat er niet alleen voor: met teameigenaren als Lewis Hamilton en Nico Rosberg heeft Extreme E ambassadeurs in huis met een groot imago. Twee weken geleden vond de eerste race plaats.

Alles staat in de Extreme E competitie in teken van klimaatverandering. De auto’s waarin geracet wordt zijn volledig elektrisch. Daarnaast wordt er van racelocatie naar racelocatie gereisd per boot om de uitstoot van de competitie zo laag mogelijk te houden. Aan boord van het schip is een laboratorium waar onderzoek gedaan wordt naar klimaatverandering op verschillende locaties. Een ander vernieuwend aspect aan de competitie is dat elk team één mannelijke en één vrouwelijke coureur heeft. Tijdens de races wordt er halverwege gewisseld waardoor beide coureurs hetzelfde aandeel hebben in de eindklassering.

Locaties die klimaatproblemen aanduiden

Bij elke ‘XPrix’ wordt er aandacht gevraagd voor een ander klimaatprobleem. Er wordt niet op circuits geracet zoals je normaal gesproken ziet in racecompetities. Er wordt bijvoorbeeld geracet in de woestijn in Saudi-Arabië om aandacht te vragen voor verwoestijning. En in de Amazone in Brazilië om het probleem van ontbossing duidelijk te maken. De laatste race van competitie zal in december plaatsvinden in Argentinië. Deze zal in het teken staan van het verdwijnen van de gletsjers in het zuiden van het land.

Bekende namen

In Extreme E hebben veel invloedrijke namen van de racewereld hun invloed al uitgeoefend. Regerend wereldkampioen in de Formule 1 Lewis Hamilton richtte zijn eigen team op. Hoewel hij zich op dit moment nog bezighoudt met zijn eigen races, mengt hij zich toch al in de ambitieuze nieuwe competitie door een team te financieren. ‘’In deze competitie wordt gebruik gemaakt van nieuwe innovatieve technieken waar we in de toekomst veel aan kunnen hebben, des te meer reden om dit te steunen”, aldus Hamilton tijdens de introductie van zijn team. Niet alleen Hamilton heeft zijn aandeel in de nieuwe competitie. Ook zijn voormalige teamgenoot Nico Rosberg heeft zijn eigen team.

Succesvolle eerste race

Twee weken geleden vond de eerste race plaats in de woestijn in Saudi-Arabië. Volgens hoofd communicatie Julia Fry was het een groot succes. ‘’We werken hier al jaren naartoe en om het nu werkelijkheid te zien worden is echt fantastisch. Ik heb nog nooit zo’n extreme vorm van racen gezien. Het was onwerkelijk.’’ Naast haar enthousiasme over de race was Fry ook erg blij met de opzet van de competitie. ‘’Het eerste raceweekend heeft een grote invloed op hoe de competitie zich zal ontwikkelen. Ik ben bijzonder trots om een deel uit te maken van deze competitie omdat het ook een podium is waar vrouwelijke coureurs zich kunnen laten zien. Ik kan niet wachten wat de rest van deze competitie in de toekomst nog gaat brengen.’’ De volgende XPrix zal plaatsvinden op 29 mei op het strand in Senegal om aandacht te vragen voor de opwarming en vervuiling van de oceanen. In Nederland is de competitie te volgen op RTL en Videoland.

Bekijk hier de samenvatting van het eerste raceweekend