De Efteling opent 24 april haar deuren voor een officiële pilot van een Fieldlab testevenement. Niet zonder ophef: op Twitter werden verontwaardigde reacties geplaatst naar aanleiding van een mail die Efteling naar haar abonnementhouders zou hebben gestuurd. In de mail werd gemeld dat alle bezoekers van het Fieldlab experiment getest moeten worden: ‘dus ook baby’s’. 

De mail belandt al snel op Twitter en zorgt voor boze reacties. De informatie bleek later incorrect, vertelt woordvoerder Steven van Gils. “Fieldlab Evenementen heeft vooral testevenementen georganiseerd waarbij een iets oudere doelgroep aanwezig was. De organisatie van Fieldlab ging er daarom vanuit dat de testbewijzen voor alle leeftijden golden.”

Foutieve mail

Nadat de Efteling een aantal keer had doorgevraagd ging Fieldlab Evenementen in overleg met het ministerie van economische zaken. “In de tussentijd moesten wij onze abonnementhouders op de hoogte houden en naar buiten brengen dat ook baby’s een test nodig hadden.” Uit het gesprek tussen Fieldlab Evenementen en het ministerie bleek dit niet zo te zijn, kinderen jonger dan vijf jaar worden niet getest. De informatie is inmiddels aangepast 

Open zonder testen

“Wij zijn momenteel niet aan het onderzoeken of we straks het park kunnen openen met negatieve testbewijzen”, maakt Van Gils duidelijk. “De test die nu wordt gedaan is puur en alleen om de pilot veilig te laten verlopen.” Het liefst gaan wij gewoon weer open zonder negatieve testbewijzen.” 

De Efteling vindt de getroffen maatregelen in het park veilig, ook zonder coronatest. Als het vanuit de overheid verplicht wordt zal de Efteling hier echter in mee moeten gaan. “Wij willen graag weer open, dat is ook noodzakelijk voor het voortbestaan van de Efteling.”