Extinction Rebellion ‘Fashion Action’ voerde op donderdag 1 april actie bij verschillende H&M-vestigingen in Nederland om Jeyasre Kathiravel te herdenken. Een fabrieksmedewerkster die bij een H&M-leverancier in India, is verkracht en vermoord door haar opzichter. De actie is bedoeld om mensen ‘wake’ maken, dit doen de rebellen door middel van krijtspray, bordjes en borduurwerken.

In Rotterdam werd er door drie dames van de actiegroep een zogenaamde ‘wake’ gehouden. De dames van de groep hielden actie bij twee fillialen. Het filliaal in de Beurstraverse en op de lijnbaan. De reden dat ze bij H&M protesteren is, omdat H&M een afnemer is van de fabriek waar Kathiravel is vermoord. ‘Fashion Action’ eist dat H&M wat gaat doen aan de misstanden bij fabrieken in India.

*tekst loopt door onder slider.

 • Het plan van aanpak wordt besproken. ''soms zijn ze chill, maar soms doen ze heel moeilijk, zegt een van de meiden.''
 • De dames van Extinction Rebellion bereiden hun actie voor.
 • 'ecotuig' en 'bevrijd de Oeigoeren' slaan op een van de wereldwijde problemen waar Extinction Rebellion voor staat.
 • De dames pakken hun spullen voor hun demonstratie uit.
 • De spuitbus met roze afbreekbare verf wordt tevoorschijn gehaald.
 • De actie begint, twee van de drie meiden zijn bezig met het spuiten van graffiti. Een dame zit voor de H&M en legt haar actiepunten neer.
 • Graffiti op de vloer van de Beurstraverse.
 • #JusticeForJeyasre; de vermoorde medewerkster van een fabriek waar H&M kleding afneemt.
 • Overal wordt de #JusticeForJeyasre op de grond gespoten.
 • De dames trekken steeds meer bekijks, maar bezoekers van de Koopgoot komen niet dichter bij om te kijken waarvoor de dames dit doen.
 • Niet alleen graffiti, voor de H&M zit deze dame. Zij probeert door middel van borden haar ongenoegen te uiten over de misstanden in het buitenland.
 • Flyers waar het verhaal van de vermoorde medewerkster staat.
 • Enkele mensen staan even stil om te bekijken wat de dames doen.
 • Shit! De beveiliger van de Koopgoot heeft de dames opgemerkt en vertelt dat ze in de problemen zitten.
 • De verf moet snel weggehaald worden.
 • De roze verf wordt verwijderd, maar er blijven enige sporen achter. De beveiliger is niet blij.
 • De dames willen het voor gezien houden.
 • Éen laatste foto voor H&M om het protest af te ronden.
 • De stadswacht is gearriveerd. De dames hebben een probleem.
 • Zij worden naar het hokje van de beveiliging meegenomen.
 • Er is een oplossing; met een hoge drukreiniger de verf zelf verwijderen. De dames hoeven nu niet mee naar het bureau.
 • Het wordt netjes opgeruimd.
 • Een geslaagde actie kan je stellen.
 • De dames hebben bij 2 fillialen in Rotterdam geprotesteerd en houden het voor gezien.
 • De twee overgebleven dames gaan door naar een ander filliaal.
 • De graffiti wordt niet meer op de grond gespoten.
 • #JusticeForJeyasre
 • De dames van Extinction Rebellion laten zich niet stoppen door de politie en protesteren verder bij een ander filliaal.
 • De agenten die eerder op de dag de dames hadden aangesproken zijn er weer. In tegenstelling tot de Beurstraverse is de Lijnbaan geen prive-terrein. De dames mogen hier protesteren, zonder weggestuurd te worden. De blonde dame: ''We doen geen verf deze keer want anders hebben we dadelijk weer problemen.''
 • Werkdruk omlaag is Kwaliteit omhoog, volgens deze demonstranten.
 • Bij het protest in Weert op het veld tegenover het waren rond de 150 mensen aanwezig. Via een groot scherm was er verbinding met het Malieveld, waar ook een grote demonstratie bezig was.
 • De demonstranten volgen de demonstratie op het Malieveld via een gr
 • "De demonstranten vinden dat de werkdruk op de kinderopvang te hoog is, waardoor niet ieder kind alle aandacht krijgt die het verdient. De werkdruk ligt te hoog, we hebben te grote groepen én de kinderen en ouders begrijpen het zelf ook niet meer. Managers verwachten dat we komen, terwijl we soms niet kunnen. We staan ook vaak alleen met zestien kinderen, omdat er dan bijvoorbeeld iemand ziek is en dan hebben we geen back-up.”
 • Kirsten Smit - vakbondsbestuurder FNV (Vrouw in rode shirt): "De werkdruk in de kinderopvang is enorm. Waar het om gaat is dat er heel veel registratieproblemen zijn en we te veel dingen moeten regelen zoals temperaturen in kamers. Dan kan je dus niet met de kinderen bezig zijn en als ouder wil je gewoon goede kinderopvang waar de mensen die er werken ook tijd investeren mét de kinderen."

Heeft protesteren in Nederland zin?

De twee dames van Extinction Rebellion Fashion Action – die niet bij naam genoemd willen worden – vertellen dat zij het nodig vinden om in Nederland te protesteren. #JusticeForJeyasre: is er niet alleen om de medewerkster te herdenken, maar vooral ook om te zorgen dat vrouwen in India een betere werkplek krijgen en hun niet hetzelfde kan overkomen als Jeyasre. De H&M gaat er in ieder geval voor zorgen dat de familie van de Indiase financieel gecompenseerd wordt.

Een eventuele arrestatie vinden beide dames niet erg. ”De media in Nederland brengen onze acties vaak pas in het licht als er iemand gearresteerd wordt. Het doel van onze acties is veel belangrijker, dus het is meer een soort tool om aandacht te vragen voor het probleem.”