Ingenuity, de mini-helikopter van NASA op Mars, waagt vandaag een nieuwe poging om op te stijgen op onze buurplaneet. Dit zou de eerste gemotoriseerde vlucht ooit zijn op Mars. Maar gaat het lukken?

Vandaag gaat het gebeuren. NASA probeert met een Marshelikopter op te stijgen vanaf het droge en koude oppervlak van de rode planeet. Een missie die niet met zekerheid gepaard gaat. Op aarde zullen we rond 12:15 weten of de missie geslaagd is. Live vanuit Amerika deelt de ruimtevaartorganisatie de resultaten.

Lastige omstandigheden 

Wat maakt de operatie nou zo spannend? George van Hal, wetenschapsjournalist bij de Volkskrant, vertelt: “De luchtdruk op Mars is anders dan die op aarde. Dat is de eerste technische uitdaging. Daarnaast is de afstand zo groot, dat je het helikoptertje niet kunt besturen. De vlucht is van tevoren geprogrammeerd en je hebt er verder geen controle over.” 

Ingenuity, wat ‘vindingrijkheid’ betekent, startte vorig jaar zijn historische reis vanuit Florida. NASA stuurde een Marswagen – genaamd Perseverance – met allerlei nieuwe snufjes. Zo was er voor het eerst een microfoon aan boord, waardoor de mensheid nu naar de geluiden van Mars kan luisteren.

Bekijk hier de livestream van NASA:

Kans van slagen

Op 12 april probeerde Ingenuity al een vlucht te maken, zonder succes. De software van het apparaat bleek problemen te hebben. NASA zegt dat softwareprobleem inmiddels te hebben verholpen. Maar wat is nu de slagingskans? “De makers hebben veel tests gedaan, berekeningen gemaakt en een goede routine geprogrammeerd: het zou makkelijker moeten zijn dan de landing op Mars. Ik zou zeggen: 80 procent”, concludeert Van Hal.

Het robotische duo landde eerder dit jaar op het Marsoppervlak, na het volbrengen van een vlucht van bijna zeven maanden. Ingenuity zat daarbij vastgekoppeld aan de buik van Perseverance. Een tijdje na de succesvolle landing koppelde de mini-helikopter zich los en konden de voorbereidingen voor de eerste vlucht beginnen.

Ingenuity
Ingenuity staat klaar voor zijn eerste vlucht. NASA/JPL-Caltech/ASU