Verschillende studentenverenigingen en jongerenorganisaties protesteren vandaag in Eindhoven tegen nieuwe regels in over studentenhuisvestiging, waardoor 1700 studenten op straat zouden komen te staan. Het Stadhuisplein voor het gemeentehuis stonden vandaag verschillende tentjes om aandacht te vragen voor de kwestie.

Verschillende politieke jongerenorganisaties zijn aanwezig bij het protest, ook studentenverenigingen laten van zich horen. Ralph van Ierland, lid bij studentenfractie Groep-één, vertelt: “Er komen steeds meer studenten in Eindhoven en de huisvesting wordt steeds moeilijker. Deze regels helpen hier niet bij. Met deze campagne willen we voorkomen dat studenten, net als in Groningen, in tentjes terecht komen.”

Gemeenteraad
De gemeenteraad vergadert vanavond over verlenging van strenge regels over kamerverhuur en woningsplitsing in Eindhoven. De regels houden onder andere in dat er in bepaalde wijken geen studentenhuizen mogen worden geplaatst en dat studentenhuizen meer dan dertig meter uit elkaar moeten zitten. Vorig jaar mei is er een periode gestart waarin panden die illegaal verhuurd werden een vergunning aan konden vragen. Hierbij werd soepel gekeken naar de nieuwe regels. De overgangsperiode loopt in mei dit jaar af. Vanavond beslist de gemeenteraad of de termijn verlengd wordt, of niet.

“Het idee van de gemeenteraad over huisvesting, heeft impact op de levens van duizenden studenten. Wij proberen dit met deze campagne te laten zien,” verkondigt Naomie Amsing, lid van Groep-één. “Met de regels wordt de vraag naar studentenhuisvestiging vergroot, terwijl het aanbod nog te klein is.”