Het is vandaag four twenty, dé ongeschreven feestdag om wiet en hasj te roken. Van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat bestaat de kans lang te wachten bij de vele coffeeshops die Nederland rijk is. Hoe vieren studenten deze dag, en hoe bereiden coffeeshops zich voor?  

De gitzwarte gevel van coffeeshop Shiva in Tilburg steekt fel af tegen de onverwachts brandende lentezon. De winkel lijkt op deze manier nog meer op te vallen tussen de doorsnee burgerwoningen. Nog opvallender is de lange rij die voor de winkel staat. Niemand tussen de gegadigden spreekt hun motief uit, maar iedereen weet het: vandaag is dé dag om stoned te worden.

De origine van four twenty vindt zijn roots in California, circa 1970. Een groep studenten deed daar, uit angst om gepakt te worden met wiet, een tijd en plek af te spreken om te blowen. Dit zou in Amerikaanse tijd om 04:20PM zijn geweest. Vanuit hier groeide het gezegde wereldwijd uit. Ook in Tilburg is dat Californische weer aanwezig, en tal van studenten lijken zeeën van tijd te hebben. Een recept voor een geslaagde dag, zo ook voor de coffeeshops zelf. Maar hoe vult men deze dag dan in?

Nina, student verpleegkunde

De enthousiaste Nina wil maar al te graag haar verhaal kwijt. Ze vertelt met een brede lach op haar gezicht dat zij, samen met haar tien huisgenoten, klokslag twaalf uur vannacht de eerste joint opstak. Los daarvan stond er toevallig voor vandaag ook al een buurtbarbecue met hun buren, overigens ook studenten, gepland. Nina: ‘’In allebei onze huizen hebben we mensen die zelf jointjes draaien. We hebben ook mensen die willen leren draaien. Daarom beginnen we onze dag met een workshop jointjes draaien.’’ Vervolgens gaat de groep met zijn allen eten, een bierpongtoernooi houden en blowen met zijn allen.

Dit is het eerste jaar dat Nina four twenty uitgebreid gaat vieren. Vorig jaar had de eenentwintigjarige nog stage, en het jaar ervoor blowde ze naar eigen zeggen nog niet. Daardoor is haar dag niet echt te vergelijken met voorgaande jaren. Des te meer kijkt de goedlachse studente uit naar de namiddag. Daarvoor moeten er wel nog wat colleges gevolgd worden. Net zoals de andere twee groenenthousiastelingen die eerder in de rij stonden, skipt Nina ook geen lessen vandaag. Haar huisgenoten zijn pas thuis aan het einde van de middag dus een goed excuus om afwezig te zijn, is er niet echt. Zo vertelt ze tot slot grappend: ‘’Ik bouw de joint altijd om mijn leven heen, niet mijn leven om de joint.’’