Willemstad- Honden zie je overal op Curaçao. Je ziet ze niet alleen als waakhond, maar ook als straathond. ,,In de lockdown is het aantal nog meer gestegen”, aldus Hannie Luik van Rescue Paws Curaçao. ,,Het is onduidelijk om wat voor aantallen het precies gaat maar op de straten is het duidelijk te merken dat er steeds meer zijn”, vertelt de vrijwilligster.

,,Het probleem is groter geworden omdat mensen hun baan hebben verloren vanwege de lockdown en niet meer voor hun hond kunnen zorgen”, vertelt Hannie. ,,De honden belanden dan op straat en planten zich snel voort.” Volgens Luik krijgen de ‘Westpointers’ – zoals de honden genoemd worden – ook geen eten meer van de restaurants. ,,Dat betekent dat ze er nog slechter uitzien. Het is een probleem omdat er mensen gebeten worden en niet zomaar over straat durven te wandelen.” De toeristen hebben ook last van de honden. ,,Die toeristen heeft het eiland hard nodig. Vandaar dat er veel moet gebeuren en wij allemaal een ontheffing hebben ontvangen om ons werk in de lockdown te blijven doen”, voegt de vrijwilligster eraan toe.

Wat er wordt gedaan
Rescue Paws Curaçao zorgt voor sterilisatie, opvang, adoptie, hulp op locatie, informatievoorziening en educatie. Zo gaan ze langs bij scholen om de kinderen meer informatie te geven over het probleem van straathonden maar ook om te leren dat dieren gevoelens hebben. ,,Het gebeurt veel te vaak dat er dozen met puppy’s op straat belanden. Die achtergelaten honden hebben allemaal een opvang nodig”, vertelt Hannie. ,,Mensen thuis denken vaak dat een gesteriliseerde hond minder waakt, we leggen uit dat dit niet zo is. Vanwege dit probleem komen er ook steeds meer honden bij.”

Opvang
Stichting Paws zorgt ervoor dat zwerfhonden zoveel mogelijk worden opgevngen. ,,Wij hebben een opvanglocatie waar 80 honden een voorlopig thuis krijgen. Het is de bedoeling dat de honden geadopteerd worden nadat ze alle inentingen en andere zorg gehad hebben. De honden zoeken een thuis waar ze voor altijd kunnen blijven en goed verzorgd kunnen worden”, vertelt de vrijwilligster. Er vliegen ook vele honden naar Nederland omdat ze daar geadopteerd zijn. Rescue Paws heeft al meer dan 2000 honden een thuis kunnen bieden.

Naar Nederland
In Nederland worden de honden ook niet aan hun lot overgelaten. Mocht de adoptie en opvang niet werken komen ze terecht bij Opvangnetwerk Westpointers Curaçao. ,,We zien dat steeds meer mensen in Nederland een hond adopteren om een gezellig maatje te hebben in deze coronatijden. Soms gaat dit toch niet helemaal goed en zorgen wij voor een tijdelijke opvang om daarna hun echte thuis te vinden”, vertelt Sabien van den Broek die de honden in Nederland begeleidt. Ze krijgt daarin bijval van haar Curaçaose collega Hannie: ,,We blijven dromen en werken om geen straathond meer te zien op Curaçao”, zegt Hannie van Rescue Paws.