Een Super league met alleen maar Europese topclubs, nieuw voor het voetbal, maar in basketbal bestaat dit al lang. De introductie van de Super league zorgt momenteel voor veel ophef in voetballand. Geld zou het enige motief erachter zijn.

Ook tegen de Euroleague, het basketbalequivalent van de Super league, is verzet. ’’De competitie is killing voor alle landelijke leagues’’, vertelt Ramses Braakman, persvoorlichter van de Dutch basketball league. ‘’Het maakt de Nederlandse competitie een stuk minder aantrekkelijk voor adverteerders. Daarnaast is de Euroleague een gesloten competitie, waardoor er geen teams aan kunnen sluiten. Het zijn ieder jaar dezelfde topclubs, Barcelona en Bayern München, die ervan profiteren.’’ Deze clubs hebben een budget van 10-20 miljoen per jaar. Veel meer dan de gemiddelde Nederlandse basketbalclub, waar het budget rond de 2,5 miljoen ligt.

In 2000 werd de Euroleague in het leven geroepen door de ULEB (Union league European basketball), waarin 18 Europese topbasketbalteams tegen elkaar spelen naast de landelijke competities.

Asociale structuur

Ook Pieter Nieuwenhuis, directeur van Hypercube (adviesbureau dat sportcompetities ontwerpt) ziet de ongelijke verdeling in geld. Nieuwenhuis vindt zowel de Euroleague als de Super league een ‘asociale structuur’. ‘’Er komt steeds meer geld voor steeds minder clubs. Als je een eerlijke competitie wil houden, dan moet daar wat aan gedaan worden. Als je daar niets aan doet, dan wordt het steeds erger met het gevolg dat je competitie steeds slechter wordt.’’

Promotie/degradatie

Braakman heeft wel een idee om de Euroleague wat eerlijker te maken. ‘’Wij van de Dutch basketbal league zijn een voorstander van een promotie/degradatiesysteem, waarbij de laatste plaats degradeert en de teams die de nationale competitie winnen promoveren naar de Euroleague. Hierdoor krijgen andere teams ook een kans om mee te doen aan de grote competitie. In Israël werd bijvoorbeeld Macabi Tel Aviv vorig seizoen vijfde in de Israëlische competitie. Toch mogen zij ieder jaar meedoen aan de Euroleague. Dat is niet eerlijk.’’

Rechtszaak

Toch is het nog maar de vraag of er iets gaat veranderen aan de topcompetitie. ’’Dit probleem speelt al 4 jaar. De FIBA (De federation internationale de basketball) probeerde destijds, net als bij nu bij de Super league gebeurt, het idee tegen te gaan door Euroleague deelnemers te verbieden op het Europees Kampioenschap deel te nemen. Uiteindelijk is daar niets van gekomen. Ook loopt er nog steeds een rechtszaak tegen de ULEB, maar daar is tot nu toe nog geen oordeel gegeven’’, aldus Braakman.