Op 20 april 1871 schreef Aletta Jacobs geschiedenis. Ze werd de allereerste vrouw in Nederland die werd toegelaten tot een universiteit. Precies 150 jaar later eert Rijksuniversiteit Groningen (RUG), waar Jacobs studeerde, haar met een Aletta-jaar.

Het Aletta-jaar gaat om het vieren van haar invloedrijke rol in de geschiedenis van vrouwenemancipatie. De focus ligt hierbij op de rol van Jacobs in de wetenschap, aldus Anja Hulshof namens de RUG. “Vrouwen in de wetenschap zijn heel succesvol geweest. Aletta Jacobs was niet alleen de eerste vrouwelijke student: ze was een baanbreekster, vrije denker en de eerste vrouwelijke huisarts van Nederland. Het is vandaag de dag nog steeds belangrijk om daarop terug te kijken en de rol van grondleggers zoals Jacobs te vieren.”

Activiteiten

Het jaar wordt ingericht met verschillende activiteiten. Zo wordt er een stadswandeling aangeboden in het teken van invloedrijke vrouwen in de wetenschap, een twintigtal portretten van vrouwelijke wetenschappers en hoogleraren worden in het Academiegebouw onthuld en er zal een muurschildering van Jacobs worden gemaakt in juni.

De locatie van de muurschildering is nog onbekend maar Hulshof verzekert dat het op een prominente plek in het centrum van Groningen te zien zal zijn. “Natuurlijk gaat de muurschildering deel uitmaken van de stadswandeling”, voegt Hulshof toe.

Trots

Er staan dus verschillende activiteiten op het programma, maar het draait vandaag maar om één ding. “Wij zijn heel trots dat Jacobs aan de RUG heeft gestudeerd”, vertelt Hulshof. “Dat maakt vandaag extra bijzonder.”