Teken bijten kinderen steeds vaker op het hoofd of in de nek, terwijl ze bij volwassenen vooral op de benen bijten. Dit blijkt uit een nieuw onderzoek van het RIVM en Wageningen University in het kader van de Week van de Teek.

Tijdens het onderzoek zijn 2000 tekenbeetmeldingen bestudeerd. Het gaat om meldingen die in 2019 en 202 via Tekenradar.nl zijn geregistreerd. ,,Het idee was dat nu toe vooral dat de teken op warme vochtige plekjes van het lichaam zitten, zoals rond de schaamstreek en de oksels. Dit onderzoek laat zien dat de teek nadrukkelijk op het lichaam zit”, vertelt Arnold van Vliet, bioloog van Wageningen University en betrokkenen bij het onderzoek.

Bij kinderen komt 32 procent van de beten voor op het hoofd of in de nek, bij volwassen is dit slechts 3 procent. ,,Bij kinderen is de teek sneller boven dan bij volwassenen. Ook vertonen kinderen ander gedrag, ze lopen meer rond te rennen en te kruipen”, licht Van Vliet toe. Een volwassene is langer, waardoor de teek in 55 procent van de gevallen in het been bijt.

Jaarlijks worden ruim 1 miljoen Nederlanders door een teek gebeten, blijkt uit cijfers van het RIVM. 1000 tot 2500 mensen houden langdurig klachten na een tekenbeet. Het bekendste voorbeeld van een klacht is de Ziekte van Lyme, maar een tekenbeet kan ook voor bijvoorbeeld huid- en zenuwklachten zorgen.

Hoe warmer het wordt, hoe actiever de teken zijn. Van Vliet hoopt daarom dat mensen in deze tijd extra goed op teken letten. ,,Het allerbelangrijkste is dat je na een bezoek aan het groen een tekencheck doet. Dus: loop systematisch heel je lichaam door en verwijder de teek zo snel mogelijk.” De teek kun je herkennen aan een klein zwart puntje.

Tijdens de Week van de Teek is er extra aandacht voor het gevaar van de teek. Letten mensen in het bos ook daadwerkelijk op de teek? Of onderschatten ze de gevaren van het zo kleine maar o zo gevaarlijke beestje?