Nederland ervaart weinig vorstschade in de wijngaarden in tegenstelling tot Frankrijk, dat meldt de Vereniging Nederlandse Wijnproducenten (VNWP). De knoppen van de planten zijn hier nog niet begonnen met bloeien en dus zijn ze nu veilig. Toch is het gevaar nog niet geweken.

 

Simon Crone is voorzitter van de VNWP en zelf ook wijnboer. Volgens hem ervaren de wijnboeren in Nederland weinig vorstschade vergeleken met bijvoorbeeld die in Frankrijk. Dat heeft volgens hem te maken met de latere bloei van de knoppen van de druivenplanten. ‘’Zodra een knop begint te bloeien, is het opletten geblazen. Alleen dan kan de vorst namelijk schade toebrengen.’’

Nederland ligt meer in het noorden en dus is het vaak wat kouder, is er minder zon en staat er meer wind. Het bloeiseizoen begint hierdoor later en dus kan de vorst minder snel toeslaan omdat de knopjes nog niet zijn ontpopt. Hierdoor kampt Nederland nu amper met het vorstprobleem. Het is wel zo dat er in ons land makkelijker en langer kans is op vorst wat betekent dat het gevaar nog niet geweken is.

Het afgelopen jaar had Nederland hier wel last van. Toen stonden de knoppen door het mooie weer eerder in bloei dan normaal en heeft het gevroren. ‘’Dit jaar moeten we niet te vroeg juichen. Tot aan de IJsheiligen periode halverwege mei (volgens de volksweerkunde zijn dit de laatste dagen in het voorjaar waarop nog nachtvorst kan optreden), moeten we flink op onze hoede zijn voor de gemene vorst op de wijngaarden’’ aldus Simon.