Willemstad – Na een daling in het aantal coronabesmettingen op Curaçao zijn er gisteren voorzichtige versoepelingen aangekondigd. Zo mogen autowasstraten open, maar wel alleen om de buitenkant te wasse. De bestuurder van de auto moet in de auto blijven zitten, volgens de overheid op het eiland.

Lucien Rityeugenio, de eigenaar van Heavy Heavy Carwash, is blij dat hij weer een beetje kan werken. ,,Ik kan de negen mensen die ik in dienst heb weer aan het werk zetten wat erg fijn is. Wel is er veel meer nodig om te overleven. Ik verwacht niet heel veel drukte. De maatregel waarbij we maar tweemaal per week de weg op mogen met het kentekenletter van die dag blijft gelden”, vertelt de eigenaar van de wasstraat. Wel zegt Lucien dat het veiliger is om met een schone auto te rijden. ,,Het was een goede beslissing van de overheid.”

Reactie op maatregel
Op dit moment mag alleen de buitenkant van de auto gedaan worden. ,,Dit vind ik een rare beslissing omdat we natuurlijk alle maatregelen in acht zouden nemen. De binnenkant zou juist gepoetst moeten worden. Je raakt alles aan nadat je in de supermarkt bent geweest. Vanwege corona zou het daarom beter zijn de binnenkant grondig schoon te maken”, zegt de eigenaar van de wasstraat. ,,Hiervoor hebben we speciale apparatuur die de bekleding stoomt. Er zou geen sprake zijn van een besmettingsrisico.”

Overleven als wasstraat
Wasstraten moeten ideeën bedenken om meer inkomsten te creëren. Zo gaan de werknemers van Heavy Heavy Carwash naar mensen thuis om de auto daar te wassen. ,,Dit is veilig voor de bestuurder en voor ons”, benadrukt de eigenaar. ,,Als we niks doen en deze kleine versoepeling te lang zo doorgaat, gaan we het simpelweg niet redden. Ik moet ook mijn pand en elektriciteit betalen. Het is fijn dat we weer kunnen werken maar het is nog niet genoeg.”