Het Nederlands vrouwenvoetbalelftal behoort tot de favorieten om goud te halen op de aankomende Olympische Spelen van 2021 in Tokio. Uit de loting, die plaatsvond op 21 april, blijkt dat Nederland het in de groepsfase opneemt tegen: Brazilië, China en Zambia.

In de poule gaan de twee beste landen door naar de knock-out fase. Volgens Rene Kloet, redacteur van de website vrouwenvoetbalfans, komen de leeuwinnen wel de poule door. ‘’We beginnen makkelijk tegen het zwakke Zambia. Dan kan Nederland meteen een goed gevoel opbouwen. Tegen Brazilië kan het, als Nederlands elftal haar dag niet heeft, misschien gelijk spelen’’, aldus Kloet.

Kans om ver te komen

Ook Suzanne Sluijs, voetbalster bij studentenvoetbalclub TSVV Merlijn, heeft vertrouwen in de leeuwinnen. ‘’Het is een erg goed team. Ze staan niet voor niets vierde op de wereldranglijst. Ik denk dat ze wel kans maken om ver te komen’’, zegt Sluijs.
Hoe ver gaat Nederland komen? Pakken we Olympisch goud of maken we geen schijn van kans? ‘’Ik denk dat Nederland in ieder geval een medaille gaat halen, maar welke is nog maar de vraag. Ik voorspel zilver.’’ Zo denkt Sluijs er ook over. ‘’Ik denk niet dat Nederland goud gaat halen, maar top drie gaat ze wel lukken.’’

Grootste concurrent

Eén land wordt door Kloet gezien als de grootste concurrent voor de leeuwinnen: Amerika. De VS staat eerste op de wereldranglijst en wonnen in 2019 het Wereldkampioenschap ‘’Zij zijn op dit moment de allerbeste. Andere teams spelen niet graag tegen Nederland, maar al helemaal niet graag tegen Amerika. Daarnaast heeft Oranje heeft al twee keer eerder verloren van de Amerikanen. Als we ze in de eindfase weer tegenkomen, moeten we hopen dat het drie keer scheepsrecht is’’, zegt Kloet.

Underdogpositie

Nederland begint aan de Olympische Spelen als de nummer vier op de wereldranglijst. Toch ziet Kloet daarin het gevaar dat te hoge verwachtingen worden geschept. ‘’De oranjeleeuwinnen spelen graag vanuit een underdogpositie en worden liever niet als favorieten gezien. Dat zag je goed bij het Europees Kampioenschap van 2016. Mensen hadden weinig verwachtingen van Nederland en toch wonnen ze. Bij het Wereldkampioenschap in 2019 waren de schijnwerpers op Nederland gericht en daarom ging het waarschijnlijk mis tegen Amerika.’’