De KNVB roept jeugdvoetbalclubs op om oplossingen te bedenken voor het zogenaamde ‘geboortemaandeffect’. Dit is onderdeel van een onderzoek voor het project Gelijke Kansen Jeugdvoetbal, waar de bond zich al sinds 2018 over buigt. “In essentie is de vraag of het selecteren van bepaalde jeugdspelers met welk doeleinde dan ook, op een juiste wijze gebeurt.”

Het duidelijkste voorbeeld waaruit blijkt dat de selectie van jeugdvoetbalteams niet altijd eerlijk verloopt, is het geboortemaandeffect. Dat houdt in dat jeugdteams vooral bestaan uit geselecteerde spelers die binnen hun categorie de oudste zijn. Zo zijn de categorieën onderverdeeld per twee jaar, waardoor in één team kinderen kunnen spelen die net veertien zijn en kinderen die bijna zestien worden. De laatste groep is fysiek verder ontwikkeld en wordt daarom sneller geselecteerd, zo stelt de KNVB.

De KNVB startte een onderzoek naar teamindeling van verschillende clubs. Hierbij vergeleken ze geselecteerde en niet-geselecteerde jeugdspelers op basis van fundamentele motorische vaardigheden. Hieruit bleek dat er verschillende niet-geselecteerde jeugdspelers op basis van hun motorisch niveau wel in het team zouden horen. “Daarom zijn we nu aan het kijken naar het indelen van teams op basis van gemiddelde leeftijd”, zo laat de voetbalbond weten. “Door het Gelijke Kansen project hopen we de inhoud van voetballen binnen een vereniging zo te organiseren dat ieder kind in frequentie, faciliteiten en inhoud dezelfde mogelijkheden krijgt.”

Potentie belangrijker dan leeftijd

Of dit geboortemaandeffect overal speelt, is echter niet zeker. “Ik merk juist dat clubs in het algemeen eerder voor jongere spelers kiezen”, vertelt Ronald, ervaren trainer van zowel jeugd- als dameselftallen. “Stel dat een jonger iemand even goed is als een oudere teamgenoot, dan wordt er vaak naar de potentie van die jongere speler gekeken. Die kan immers langer in het team blijven, waardoor diegene meer tijd heeft om te groeien en uiteindelijk beter zal worden. Ook een jonge, iets minder goede speler met veel potentie zal dus de voorkeur hebben over een wat oudere en betere teamgenoot. Uiteindelijk gaat het om de potentie van de speler.”