Het is deze week Nationale museumweek, hierbij mogen zeventien musea opengaan als testevenement. Het grootste gedeelte van de week zal echter digitaal zijn. Zo zit de week vol met online activiteiten- en wedstrijden. Op die manier kan iedereen online de kunstwerken bekijken.

Vorig jaar werden er ook al online activiteiten georganiseerd tijdens de Nationale museumweek. Dat is dit jaar ook weer grotendeels de situatie. ‘’Wat we vooral willen is het publiek alsnog verbinden met de collecties’’, zegt woordvoerder bij Museum.nl, Chris Janssen. ‘’Dat doen we met allerlei activiteiten van verschillende musea door het hele land, deze zijn op museum.nl te vinden. Onze ambassadeur Splinter Chabot is hiervoor ook het land in geweest om een aantal van deze activiteiten uit te voeren.’’ Op deze manier wil museum.nl laten zien wat er precies gebeurt in de musea en online tijdens deze week.

Daarnaast is er digitaal ‘het gouden pronkstuk’. Hier kunnen mensen ruim vierhonderd pronkstukken van de verschillende musea ontdekken. En om het interactief te maken kunnen mensen hun eigen pronkstuk uploaden. ‘’Zo richten we eigenlijk samen een online museum in. Zo’n pronkstuk mag van alles zijn’’, voegt Janssen toe.

Voordelen van online

Volgens Janssen zitten er juist ook voordelen aan nu de Nationale Museumweek opnieuw voor een groot deel online is. ‘’Je kunt online veel makkelijker musea bezoeken. Je kunt bijvoorbeeld live met een curator door een museum heen. En dat komt normaal niet zo snel voor.’’ Doorgaans ga je het museum in op eigen initiatief. Nu kunnen mensen dus het museum ‘door’ met iemand die er veel verstand van heeft. Daarnaast kun je deze persoon vragen stellen.

‘’We zien wereldwijd dat veel evenementen digitaal worden gehouden. Datzelfde geldt voor plekken die je kunt bezoeken, zo ook musea’’, merkt Janssen op. ‘’Ik denk dat dat voor de toekomst een goede ontwikkeling is.’’ Op deze manier kunnen mensen in het buitenland ook alvast zien wat er te beleven valt in een museum. Mede hierom zal dit dus ook na corona blijven verzekert Janssen. Ook biedt het museum online al premium activiteiten aan zoals Webinars of privétours.

Streekmuseum Krimpenerwaard

Bij Streekmuseum Krimpenerwaard in Krimpen aan de IJssel kun je tijdens de museumweek online een kijkje in het museum nemen. In dit museum krijg je een inkijk in het boerenleven van honderd jaar geleden. Zo kun je bijvoorbeeld kijken naar een stal, een keuken en een kelder die er precies zo uitzien als honderd jaar geleden. Iedere dag tijdens de museumweek zal er iets nieuws op de website verschijnen. Vrijwilligers hebben namelijk filmpjes gemaakt voor op de website.

Om een interactief tintje aan het online museum te geven is er een foto-opdracht in het leven geroepen.. In het museum wordt het boerenleven van honderd jaar geleden ten toon gesteld. Dus moeten mensen in hun eigen omgeving op zoek naar een object van ongeveer honderd jaar oud voor de foto-opdracht.

Maar deelnemers kunnen ook makkelijkere opdracht kiezen. ‘’We hebben hier in de tuin bijvoorbeeld wilgen staan, dus mensen kunnen ook een foto maken van een mooie wilg in hun eigen buurt’’, zegt communicatiemanager Cato De Beer. ‘’Of ze sturen een foto op van hun favoriete plekje, dat mag overal zijn, met een uitleg waarom dit hun favoriete plekje is.’’

Met de online wedstrijd zijn ook prijzen te verdienen, maar welke wil De Beer nog niet zeggen. ‘’Daar gaan we nog naar kijken. We willen de mensen op deze manier toch wat bieden tijdens de museumweek en hopen ze snel weer fysiek te ontvangen.’’