Na mensen, huisdieren en nertsen kunnen ook otters besmet raken met het coronavirus. Dat blijkt uit ontdekkingen van personeelsleden van de dierentuin Georgia Aquarium in Atlanta (VS), die lichte ademhalingsproblemen bij de dieren zagen. Vooralsnog hebben de martersoorten in Nederland geen besmettingen opgelopen, zowel in het wild als in dierentuinen. 

Sinds de uitbraak in de Verenigde Staten is bekend dat otters net als mensen milde symptomen kunnen krijgen bij een positieve besmetting. Dat zijn onder andere een loopneus, nies- en hoestbuien en energiegebrek. De otters daar zijn niet ernstig ziek, maar worden wel medisch verantwoord verzorgd en blijven uit de buurt van bezoekers. Om hoeveel waterdieren in het verblijf het gaat is niet bekend.

In het wild
“Je moet soms uren of dagenlang wachten voordat je een otter ziet”, zegt Marcel van Dun van Staatsbosbeheer. Wilde otters zijn over het algemeen schuw en zoeken het liefst geen contact met mensen. Ellen van Norren, medewerker dierziektes en projectleider team land- en zeezoogdieren namens Zoogdiervereniging, heeft dan ook samen met haar collega’s vastgesteld dat er geen coronabesmettingen zijn onder deze dieren. “Otters blijven uit de buurt van mensen en daarom lopen ze geen gevaar qua corona en overdracht”, zegt ze. Uit onderzoeken van dit instituut is eveneens nog geen mutatie van het virus ontdekt van otter op otter. Nertsen, net als otters marterachtigen, hebben wel op grote schaal besmettingen opgelopen en gezorgd voor mutaties van het virus. De otters daarentegen niet.

Situatie in dierentuinen
Wineke Schoo, directeur Nederlandse Vereniging van Dierentuinen, vertelt over de situatie van otters in alle dierentuinen. Daar heeft deze organisatie namelijk de gegevens van. “In alle dierentuinen is nog geen besmetting bij otters vastgesteld. Als een otter net als in Atlanta mogelijk symptomen heeft, wordt het beestje getest en worden autoriteiten zoals het RIVM op de hoogte gebracht. Dat is nu gelukkig nog niet aan de orde”, vertelt Schoo.

De dierentuinen maken zich geen extra zorgen, maar gaan uiteraard wel voorzichtig te werk. Schoo: “Veel zoogdieren lopen wel het risico op het krijgen van corona, veel meer dan bijvoorbeeld insecten of reptielen. Sinds maart 2020 wordt elk dier goed in de gaten gehouden, maar de extra aandacht gaat uit naar zoogdieren als apen en otters. Het is nu ook weer niet zo dat we uit voorzorg alle otters gaan testen.”