De Roosendaalse schouwburg De Kring verhuist komende zomer tijdelijk naar buiten. Na een jaar met vooral gesloten deuren, hoopt het theater met voorstellingen in Openluchttheater Vrouwenhof toch open te kunnen. En de eerste shows staan alweer gepland.

Door de coronamaatregelen is het voor De Kring al ruim een jaar onmogelijk om fatsoenlijke voorstellingen te organiseren. ‘’We waren voortdurend op zoek naar wat wel kan’’, zegt Jan-Hein Sloesen, directeur van De Kring. ‘’We hebben een streamingsysteem aangelegd zodat de voorstellingen gewoon door kunnen gaan. Ook het Openluchttheater kwam in beeld. Daar kunnen we artiesten en publiek een enorm plezier mee doen. De verwachting dat er buiten wellicht sneller wat mogelijk is, maakt dat we meteen actie ondernomen hebben. De Gemeente Roosendaal was meteen overtuigd van dit mooie zomerse perspectief en heeft alle medewerking er aan verleend.’’

Inclusieve plek

De bedoeling is dat komende zomer eerst alle afgelaste shows worden ingehaald. Dat betekent dat de schouwburg al in beeld heeft hoeveel bezoekers erop afkomen. Om grotere voorstellingen mogelijk te maken, zijn er nog verbouwingen gepland in het openluchttheater. Sloesen: ‘’Er komt een regieruimte en een overdekt podium voor de artiesten. Ook komt er een mindervalide toilet op het terrein. Op die manier werken we aan een inclusieve plek.’’ 

Op voorstellingen ín de schouwburg hoeven bezoekers voorlopig nog niet te rekenen. ‘’Het seizoen in De Kring start weer in september. Onze schouwburg heeft geen airco en in de zomer is het binnen te warm.’’ Wel wil De Kring de samenwerking met Openluchttheater Vrouwenhof voortzetten: ‘’Bij succes zullen we zeker met ze doorgaan.’’

De Kring is niet het enige theater dat tijdelijk wil verhuizen naar een buitenlocatie. Zo is het Chassétheater in Breda zelfs van plan om een openluchttheater te bouwen en experimenteerde Theater De Tamboer in het Drentse Hoogeveen vorig jaar al met voorstellingen in een nabijgelegen beeldentuin.