Het is vandaag de Nationale Nederlandse Netwerkdag. Wanneer je begint aan een vervolgstudie ben je al gauw geneigd te denken: dat komt later wel. Maar al tijdens je studie kun je een hele belangrijke basis leggen voor een netwerk waar je hierna enorm veel profijt van kunt hebben. Zo zeggen ervaringsdeskundigen- en experts.

Wanneer je jong bent, ben je met van alles bezig. Netwerken is op dat moment bij de meesten geen grote prioriteit. Netwerkexpert Nanno Busker raadt studenten toch aan alvast te beginnen en dat kan erg laagdrempelig. ‘’Maak gewoon een LinkedInpagina aan en voeg allereerst de mensen toe die je van je studie kent. Wie weet komt dat in de toekomst nog van pas. ’’ Verder geeft Busker aan dat je ditzelfde doet tijdens bijvoorbeeld je stages. Op deze manier kunnen studenten alvast een basis leggen voor hun netwerk.

Netwerken zien als een trechter

Het toevoegen van mensen die je kent van je studie valt onder wat Busker ‘de bovenkant van de trechter’ noemt. ‘’Netwerken moet je zien als een trechter waarbij je bovenin alle mensen hebt’’, legt Busker zijn metafoor uit. Dat kunnen mensen zijn van je studie of mensen die je bijvoorbeeld spreekt op netwerkevenementen. Aan de onderkant van de trechter wil je een select aantal mensen overhouden, namelijk de mensen die jou verder kunnen brengen.

Hierbij gaat het erom dat jij iets aan die mensen hebt en zij iets aan jou. Echter moeten zij geen concurrenten zijn. ‘’Dan zit je in dezelfde vijver qua klanten te vissen’’, aldus Busker. Het is dus belangrijk om mensen te vinden die iets kunnen wat jij nodig hebt. ‘’Je kunt bijvoorbeeld heel goed zijn in het bouwen van websites. Terwijl het maken van teksten voor op de website je misschien minder goed afgaat.  Een tekstschrijver zou je dan kunnen helpen’’, noemt Busker als voorbeeld. ‘’Je helpt elkaar en vult elkaar aan, maar bent niet elkaars concurrent.’’ Met de mensen onderaan te trechter onderhoudt je ook meer contact. ‘’Eens per vier of vijf weken’’, zegt Busker. De mensen bovenin de trechter spreek je eens, maar daarna misschien nooit meer.

Netwerk ook voor anderen

Wanneer je bij een netwerkevenement bent moet je niet alleen luisteren voor jezelf, maar ook voor anderen. ‘’Op die manier heb je er ook meer aan’’, zegt Busker. ‘’Als ik er niets aan heb, maar een ander wel voer ik de gesprekken niet voor niets.’’ Daarnaast kan het volgens Busker in je voordeel werken dat wanneer jij interessante mensen aan kunt leveren voor iemand anders zijn netwerk, zij dit ook eerder voor jou doen.

Netwerken als student

Elodie Kint begon in het tweede jaar van haar studie journalistiek met netwerken. Ze wilde graag in het buitenland stage lopen en zocht dus contact met het Antilliaans Dagblad. Ze werd aangenomen, maar dit was niet in de periode dat ze vanuit school stage moest lopen. ‘’Toen heeft de school voor mij een uitzondering gemaakt. Ze wilden echter niet dat ik tot mijn stage niets ging doen en dus moest ik op zoek naar freelanceklussen.’’ Elodie besloot wat rond te gaan mailen en kreeg haar eerste klus vervolgens bij PZC, een Zeeuwse regionale krant. ‘’Dat was voor mij de eerste ervaring met netwerken.’’

En later worp het netwerken ook zijn vruchten af voor Elodie. ‘’Ik heb als freelancer ongeveer vijf stukken voor PZC geschreven. In de week dat ik afstudeerde werd ik vervolgens door PZC gebeld met de vraag of ik daar kon komen werken voor twee jaar.’’ En ook bij het Antilliaans Dagblad hield Elodie haar contatcen warm waardoor zij later daar ook nog aan de slag kon.

Nu werkt Elodie als freelancer, maar nog altijd heeft ze profijt van het netwerken tijdens haar studie. ‘’Zeker als je bij een regionale krant werkt bouw je heel snel aan een netwerk. Je spreekt de wethouders, voorzitters van clubs en verenigingen, eigenlijk allerlei mensen.’’ Deze mensen zijn Elodie gaan volgen op Instagram of hebben haar toegevoegd op LinkedIn. Hierdoor kan zij nog altijd makkelijk met ze in contact komen. ‘’Ze hebben mij ook leren kennen en dus kan ik ze nu als freelancer makkelijk benaderen. Het is belangrijk om bij mensen op het netvlies gebrand te blijven.’’