Met de zomer om de hoek heeft Albert Heijn de moestuintjes weer teruggebracht. Een nuttig initiatief mits de ruimte en aanleg voor verbouwen er is. Studenten hebben misschien een van deze -of beide- niet tot hun beschikking. Hoe kan je het beste in jouw studentenhuis gewassen verbouwen?

Menig student heeft er vast wel eens van gehoord: de moestuintjes van de Albert Heijn. Bewater de kleine potgrondbakjes en voordat je het weet ontkiemt er al een miniatuur van je favoriete groente. Je gewas vervolgens in leven houden, is een ander verhaal. Toch blijkt dat Nederland er geen genoeg van krijgt, want veel volkstuinen hebben lange wachtrijen.

Voor studenten is het voorlopig dus nog even thuis hun ziel en zaligheid erin gooien om, indien goed verzorgd, over een half jaar resultaat te krijgen. Het lijkt misschien lastig, maar volgens kenners kunnen studenten in hun kamertje ook prima met de handen in de aarde wroeten.

Interesse

Het enthousiasme voor volkstuinieren kan Jane van Staaij, secretaris bij de Volkstuin Vereniging, zeker onderschrijven. Bij haar eigen ‘stekkie’ in Rotterdam is naar eigen zeggen een wachtrij van honderdvijftig families. Van Staaij vertelt dat deze interesse in de toekomst waarschijnlijk alleen maar meer zal toenemen. Ze vertelt: ‘’Studenten komen nu in aanraking met moestuinen, en dat smaakt naar meer. Tegelijkertijd hebben zij misschien ook nog het sentiment van tuinieren in de achtertuin.’’ De enthousiasteling met een zwak voor groen zwoegen pleit ervoor om bijvoorbeeld langs studentenhuizen vierkantemeterbakken met daarin gewassen neer te zetten. Op die manier zou de plantengekte nog een beetje bijgehouden kunnen worden.

Ritme

De middelen kunnen er dan misschien wel zijn, maar er is wel degelijk een mindset nodig. Gewassen groeien van zichzelf wel maar enige ondersteuning kunnen de groene rakkers zeker wel waarderen. Het ritme van de gemiddelde student kan soms nog wel eens hectisch zijn, maar het leven van een gewas gaat niet over rozen. Deze heeft rust, ritme en regelmaat nodig om te floreren. Hoe je jouw moestuintjes een succes kan maken, luister je in onderstaande audio.