Studentensportverenigingen die normaal gesproken binnen trainen, kunnen dit al maanden niet meer vanwege de coronamaatregelen. Nu er wederom geen versoepelingen zijn aangekondigd voor de regels rondom binnensporten, zijn de verenigingen genoodzaakt om nog langer op hun tanden te bijten. Hoe gaan zij hiermee om?

V.V. Tamar is een Eindhovense volleybalvereniging voor studenten. Normaal gesproken wordt er twee keer per week binnen getraind, maar sinds half december is het, vanwege het coronavirus, verboden om dit in groepsverband te doen. “Als alternatief vinden de trainingen buiten op gras plaats. Daarnaast gaan we de jaarlijkse beachvolleybalcompetitie vervroegen, omdat dit buiten met twee personen per team kan. We zijn dankbaar dat die mogelijkheid er is,” legt voorzitter Sebastiaan van Wamel uit. Hij geeft aan dat ze liever niet zeuren, maar eerder in oplossingen denken. Uit een enquête die onder de leden is verspreid, blijkt wel dat de voorkeur bij de zaal ligt. “Als het kan, gaan we zeker weer naar binnen.”

“Ik heb nooit begrepen dat badminton zo’n campingsport is. Het is super beïnvloedbaar door de wind.” – Nathalie van Rhee, voorzitter GSBC AMOR

Een studentensportclub die tevens naar alternatieven heeft gezocht is badmintonvereniging GSBC AMOR uit Groningen. “In december zijn we begonnen met online trainingen, maar daar kom je in principe niet verder mee dan circuittraining. Nu sporten we een keer per week buiten. Ik heb alleen nooit begrepen dat badminton zo’n campingsport is. Het is super beïnvloedbaar door de wind,” aldus voorzitter Nathalie van Rhee. Ook zij kijkt dus uit naar het moment dat binnensporten weer kan.

De trainingen van tafeltennisvereniging U.S.T. Traiectum in Utrecht liggen volledig stil. Secretaris Olaf Harryvan: “Sinds binnensporten niet meer mag, hebben we de trainingen stopgezet. Het is voor ons niet te doen om iets buiten te organiseren. Nu tafeltennissen we dus even helemaal niet.”

Sociale contacten

“Studentensportverenigingen zijn eigenlijk hetzelfde als studentenverenigingen, maar dan sportiever. Het gaat bij ons ook grotendeels om de sociale contacten en gezelligheid,” vertelt Harryvan. Van Wamel en Van Rhee kunnen dit beamen. Vandaar dat de drie verenigingen verschillende activiteiten organiseren om met de leden in contact te blijven.

“Studenten zijn op een gegeven moment wel klaar met al dat online contact.” – Olaf Harryvan, secretaris U.S.T. Traiectum

Zo werd er bij V.V. Tamar een online kookcompetitie gehouden en speelden ze buiten het spel Jachtseizoen. GSBC Amor houdt online borrels en ook bij U.S.T. Traiectum vonden er al verschillende online activiteiten plaats. “Ik merk dat leden extra blij zijn als er iets te doen is. Ze hebben duidelijk last van de stillegging van het sporten,” verklaart Harryvan. “Toch zie ik de activiteiten wel afvlakken. Studenten zijn op een gegeven moment wel klaar met al dat online contact.”

Van Rhee ziet de ledenbinding afnemen. “De enige gesprekken die we hebben, zijn tijdens het buitentrainen. We staan veel minder met elkaar in contact. Dat is zeker een gevolg van het verbod.”

Verbaasd, maar positief

De drie woordvoerders begrijpen niet helemaal waarom de sportregeling nog niet versoepeld is. Zowel volleybal als badminton en tafeltennis zijn volgens hen op afstand te beoefenen, dus het risico op besmetting is klein.

Toch blijven ze positief. Van Wamel: “Het mag niet, dus we moeten ons erbij neerleggen. We blijven gewoon hopen dat alles snel weer normaal wordt.” Volgens het Openingsplan is er een versoepelingsmogelijkheid rond 11 mei. Tot die tijd moeten de verenigingen nog even volhouden.