Het aantal zelfdodingen is het afgelopen jaar gelijk gebleven met voorgaande jaren. Dat blijkt uit een rapport dat het CBS vandaag naar buiten heeft gebracht. Hoewel het positief is dat – zelfs in een coronajaar – het aantal zelfmoorden niet toeneemt, moeten we volgens Stefanie Michelis van 113 Suïcidepreventie nog steeds erg alert blijven.

Michelis vermoedt dat het lage aantal zelfdodingen voor een groot deel te danken zijn aan de toenemende bewustwording over mentale problemen. “Er zijn tijdens deze pandemie ontzettend veel initiatieven met betrekking tot mentale gezondheid van de grond gekomen en dat geeft mensen hoop. Door deze initiatieven voelen mensen met psychische problemen zich toch nog verbonden met elkaar en kunnen ze ook hun negatieve gedachtes met elkaar delen.”

Keerzijde

Toch zit er ook een keerzijde aan deze cijfers. Hoewel er nu geen toename te zien is, sluit Michelis niet uit dat er alsnog een piek in zelfdodingen zal komen. “We weten uit onderzoek dat het risico op zelfdoding het hoogst is in tijden van economische crisis, maar dat is nu nog niet het geval. We zitten nu in een ander soort crisis, een pandemie. Als we na de coronapandemie echt in een economische crisis belanden, verwacht ik dat het aantal zelfmoorden alsnog toe zal nemen.”

Daarom is het volgens Michelis van belang dat iedereen goed op zijn of haar familie en vrienden blijft letten. “Ben extra alert op signalen, check wat vaker hoe het met je naasten gaat en trek vooral op tijd aan de bel als je merkt dat het wat minder gaat.”

Denk je aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Praten over zelfmoordgedachten kan anoniem: chat via 113.nl, bel 113 of via het gratis nummer 0800-0113.