De ‘Dag van het Kinderdagverblijf’ is vandaag op 21 april 2021. De dag staat in het teken van het vieren van de voorschoolse opvang van baby’s en peuters, bedacht door Friedrich Fröbel. Een mooi moment om terug te blikken op een bewogen jaar voor de sector. 

‘’Het afgelopen jaar is echt een rollercoaster geweest’’, zegt Hélène Smid van Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang (BMK). Smid vindt dat de kenmerken van de branche goed naar voren zijn gekomen ten tijde van de coronacrisis. Denk dan aan de flexibele houding van de branche, het meebewegen met wat de realiteit van hen vraagt en de mentaliteit van ‘schouders eronder en aanpakken’. 

Karakter tonen

Het meebewegen met de realiteit begint op 16 maart 2020. De sector krijgt te horen dat zij de deuren moeten sluiten. Dat leidt tot een hoop vragen waar de regering nog niet aan heeft gedacht. Smid: ‘’Een aantal mensen van onze achterban is in gesprek gegaan met de minister en staatssecretaris van Sociale Zaken. Wij vertelden hen dat we open moesten blijven voor de kinderen van ouders met een vitaal beroep.’’ Dit advies wordt ook gelijk opgepakt door de regering. Er gaan zelfs bepaalde kinderdagverblijven door het land 24 uur per dag open. Zo zijn er bedden voor de kinderen geregeld en op deze manier kunnen ouders met nachtdiensten hun kinderen laten overnachten op het dagverblijf. ‘’Dat laat echt zien hoe deze sector in elkaar steekt’’, aldus Hélène Smid.

Jip-en-janneketaal 

Pedagogisch medewerker Nikki van Laarhoven van het kinderdagverblijf de Hukkie Puk in Tilburg kan zich vinden in de woorden van Smid. ‘’Het is echt een heel gek en raar jaar. We moeten sommige kinderen weren door corona, probeer dat maar eens aan kleine kinderen uit te leggen.’’ Van Laarhoven probeert in jip-en-janneketaal de kinderen die er wél konden zijn uit te leggen wat er speelt in de wereld. Ze merkt dat de kinderen nog steeds met veel vragen zaten. ‘’Het komt niet helemaal binnen bij hen. Ook het aan de coronaregels houden is soms erg lastig.’’ Van Laarhoven merkt dat de ouders op prijs stellen wat het kinderdagverblijf doet, ondanks alle maatregelen probeert de Hukkie Puk het beste ervan te maken. 

Doorbetalen, maar geen toegang.

De ouders zonder vitaal beroep blijven de facturen van het kinderdagverblijf betalen. Dit gebeurt volgens Smid met een simpele reden: ‘’Als de ouders de factuur blijven betalen zorgen ze er simpelweg voor dat wanneer hun kinderen weer terecht kunnen bij het kinderdagverblijf, ze ook hun plaats behouden.’’ De overheid speelt hier ook een rol in. Het geld dat de ouders aan het kinderdagverblijf moeten betalen, terwijl hun kind niet terecht kan, krijgen ze volledig terugbetaald. Smid vindt dat meer dan logisch. ‘’Als de overheid dit niet zou doen en ouders zouden stoppen met betalen dan valt nagenoeg alles weg. Onze sector is ontzettend belangrijk. Waar zouden de kinderen van de politieagenten naar toe moeten als die aan het werk zijn? Het is een verstandige en juiste keuze van het kabinet.’’ 

Charlotte Bax is een van de ouders die heeft doorbetaald én alles ook weer heeft teruggekregen van de overheid. Zij vertelt hoe het voor de ouders is om dit jaar te ervaren. ‘’Het is enorm chaotisch. Het is de hele tijd schakelen. Ik krijg zelf geen enkel ritme in wat ik doe.’’ Charlotte twijfelde geen seconde om de facturen niet te betalen. Zij wist ook dat wanneer ze dit niet zou doen de plek van haar kinderen zo vergeven zou zijn. ‘’We hadden direct besloten om alles te blijven betalen en de overheid heeft ook netjes en snel gehandeld.’’ Hiermee doelt Charlotte op het feit dat ze het geld binnen ongeveer anderhalve maand terug op de rekening hadden.

Ondanks dat de kinderdagverblijven een wat langere tijd open zijn betekend het niet dat de kinderen daar altijd terecht kunnen. ‘’Mijn kinderen hebben wel eens een snotneus. Dan mogen ze natuurlijk niet naar de opvang, wat ik helemaal begrijp, maar dat maakt het enorm lastig om je werk te kunnen plannen.’’ 

Creatief 

Charlotte kan het altijd goed oplossen met haar man en of haar ouders. Maar er is nog een creatieve oplossing bedacht door haar en haar vrienden. ‘’Toen de opvang dicht was kwamen we op het idee om zelf een dag in de week als kinderdagverblijf aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld op de dinsdagen brengen de ouders de kinderen naar mij en kunnen zij zelf aan de slag. De dag erna breng ik mijn kinderen naar andere ouders en kan ik naar m’n werk. Dat is een leuke oplossing.’’