Anna van der Breggen behaalde haar zevende overwinning op rij tijdens de 24e editie van de wielrenwedstrijd de Waalse Pijl. Na een tocht van bijna 130 kilometer, klom ze als eerste naar de top van de Muur van Hoei. “Ik ben echt enorm blij dat ik het harde werk van mijn ploeggenoten heb kunnen belonen met deze zege.”

Sportjournalist Tim de Vries van WielerFlits weet nog goed te vertellen hoe hij Van der Breggen jaren geleden tegenkwam. “Ik reed zo’n zes jaar terug een wedstrijd waar Anna van der Breggen ook aan meedeed. Ik had echt flink getraind, maar ze kwam me gewoon voorbij gevlogen. Dat terwijl zij pas twee weken aan het trainen was voor die competitie! Het is ongelofelijk hoe enorm veel talent er in Anna zit.”

“Op de een of andere manier heeft Anna zo goed door hoe ze die rit moet indelen. Zij legt iedereen het tempo op en ze kiest wanneer ze haar versnelling inzet. Rond die laatste honderdvijftig meter heeft ze vaak de koppositie al genomen en hangen er nog net twee of drie mensen aan”, vertelt hij enthousiast. “Dan net voor de laatste bocht zet ze die sprint in en laat ze ook die laatste concurrenten achterwege. Dat is fascinerend om te zien.”

Belang van haar winst

Voor Van der Breggen is dit de zevende winst van de Waalse Pijl op rij. Voor haar carrière maakt dit niet zo’n groot verschil volgens De Vries: “Ze heeft zo waanzinnig veel gewonnen, die ene winst meer of minder is niet zo van belang. Toch had ze hier wel echt haar zinnen op gezet, dus dit was wel háár wedstrijd.” Dat Van der Breggen zoveel waarde aan deze wedstrijd hing is wel logisch, aangezien dit haar laatste jaar als wielrenner is. “Door deze competitie te winnen is de cirkel rond”, lacht De Vries. Toch zou Van der Breggen ook zonder deze winst recordhouder bij zowel de mannen als de vrouwen zijn geweest.

Met dank aan het team

“Ik ben ontzettend blij dat ik dit nog kan”, vertelde de stralende Van der Breggen zelf achteraf tegen de NOS. “Was dit de moeilijkste? Ja, misschien wel. Het was een mooie strijd met Kasia. Ze was écht sterk.” Alle eer voor de overwinning wil ze niet nemen: “Demi Vollering heeft op het einde de beslissing gemaakt om zich op te offeren en helemaal voor mij te rijden. Om voor mij zo’n beslissing te maken, dat is echt bijzonder. Dat heeft me zeker geholpen om te kunnen winnen.”