De Autoriteit Financiële Markten (AFM) adviseert om studieschulden te registreren bij het Bureau Krediet Registratie (BKR). Het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO) vindt dit een slecht voorstel en is hier vol op tegen. Het AFM wil met het voorstel te hoge hypotheken en meer schuldenopbouw voorkomen.

Volgens Dahran Çoban, voorzitter van het ISO, is dit een slecht advies en worden studenten hier alles behalve mee geholpen. “Door studieschulden te registreren wordt het studenten straks nog moeilijker gemaakt om een eerste woning te kopen. Dat is nu al bijna onmogelijk. Met dit plan zijn studenten alleen maar verder van huis.”

Niet de afspraak

Het gaat volgens Çoban in tegen de afspraken die gemaakt zijn ten tijde van de ingang van het leenstelsel in 2015. Een van die afspraken is dat studieschulden geen invloed hebben op het afsluiten van een hypotheek. Als dit voorstel er komt, wordt die belofte verbroken.

Çoban vindt het heel erg belangrijk om schuldenproblematiek op te lossen, maar het advies van het AFM is niet de juiste manier. “Je moet studenten voorlichten voordat ze beginnen met lenen over wat de gevolgen zijn van een studieschuld. De spelregels moeten vooraf uitgelegd worden, niet halverwege het spel.”

De kansen zijn ongelijk

Ruben den Boer is student Media, Informatie & Communicatie aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij ziet dit voorstel als een klap in het gezicht van studenten en starters. “Hypotheekverstrekkers mogen geen recht hebben op inzage van iemands studieschulden. Het zorgt voor een oneerlijke start wanneer je afgestudeerd bent en op zoek bent naar een huis.”

Het is volgens Ruben al moeilijk genoeg om een huis te kopen omdat je als starter geen huis hebt om te verkopen. “De studieschuld is een belemmering in het afsluiten van een hypotheek. Daarom is het belangrijk dat je de mogelijkheid hebt om deze schuld te verzwijgen. Veel mensen hebben ondanks hun studieschulden een steady inkomen en kunnen dus wel degelijk een hypotheek afsluiten.”

Ook volgens Ruben moeten onderwijsinstellingen en de overheid meer voorlichting geven over lenen. “Jonge mensen moeten weten waar ze aan beginnen.”