Fontys Hogescholen experimenteert met coronatests zonder keel-neusswab. Dertig leerlingen doen mee aan de pilot, die wellicht voor het hele onderwijs verandering kan brengen.

Bij de persconferentie van afgelopen dinsdag werd bekend dat het hoger onderwijs weer deels open mag, waarbij gewerkt wordt met sneltesten. Fontys Hogescholen is in samenwerking met de GGD en een aantal andere instanties op een alternatief gekomen: zelf je speeksel leveren, in combinatie met een app.

Omroep Brabant ging eerder al langs bij de pilot. Het idee is dat je in een buisje je speeksel deponeert, om vervolgens met groen licht van de app het schoolgebouw te betreden. Na een aantal uur krijg je de uitslag en weet je of je mag blijven. “Deze manier van testen is uniek, stukken minder vervelend en zelfs veel betrouwbaarder dan de gangbare sneltesten”, vertelt Mascha Arts, teamleider bij Fontys.

Ontwikkeling komt op gang

Waarom is het dan niet eerder bedacht? “In Amerika zijn er al wel stappen gezet in deze richting en onze onderzoekers volgen die ontwikkeling ook nauw, maar tot nu toe was er niet genoeg capaciteit of onvoldoende onderzoek. Binnen Fontys hopen we eerst deze methode verder uit te werken om het later op bredere schaal toe te passen.”

Daarvoor kreeg het team volgens Arts een bedrag van 420.000 euro van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. “Onze wens is om het onderwijs zo snel mogelijk weer te laten functioneren. Zolang nog niet alle vaccinaties gezet zijn, kunnen we het op deze manier proberen”, zegt de Fontys-teamleider.

‘In juni duizend deelnemers’

Binnenkort kunnen meer mensen de methode verwachten op school: het project breidt uit van dertig naar tweehonderd personen. “In juni hopen we dat weer uit te breiden naar minimaal duizend deelnemers.” Of de methode uiteindelijk in heel Nederland gebruikt gaat worden, durft Arts niet te zeggen.

De studenten die eraan meedoen zijn niet van alle zorgen verlost; vooralsnog moeten zij zich gewoon aan de coronaregels houden binnen de schoolmuren. “Pas als we bij de tweehonderd zien dat het allemaal goed gaat, kunnen we ontheffing aanvragen bij de veiligheidsregio.”