Volgens de Vegetariërsbond eten huisdieren steeds vaker plantaardig. Vega Vriend, verkoper vegan dierenvoedsel, merkt wel een verschil bij sommige dieren. Honden stappen relatief makkelijk over op plantaardige voedingsmiddelen. Katten hebben daarentegen meer moeite met de voedseloverstap.

Baasjes van huisdieren hebben verschillende redenen voor het kiezen van een ander dieet. Milieuoverwegingen en de keuze om geen geslachte dieren te voeden zijn de bekendste. Steeds vaker wordt er ook gekozen vanuit gezondheidsredenen. “Een hond kan bijvoorbeeld maagproblemen krijgen bij het eten van dierlijke eiwitten. Veganistisch voer kan daarvoor een oplossing bieden. Het is namelijk erg gezond en bevat voedingsstoffen die kunnen zorgen voor een langer leven van je huisdier”, zegt Rick Scholtes, eigenaar van Vega Vriend.

Afhankelijk van het dier
Er is een aanzienlijk verschil tussen de twee populairste huisdieren: de honden en de katten. Honden kunnen vaak eten wat hun eigenaren ook nuttigen, katten zijn daarin kieskeuriger.

Scholtes: “Een kat is een eigenwijze carnivoor. Als zij nieuw eten krijgen, wat ze nooit eerder gehad hebben, moeten ze vaak wennen. Katten stribbelen tegen als ze een bepaald product niet lekker vinden. Dat is natuurlijk niet bij alle poezen het geval, maar het komt in verhouding veel vaker voor dan bij honden. Zij zijn namelijk alleseters en kiezen dan voor de makkelijk weg van nieuw voedsel.”