De Nederlandse selectie voor de Olympische Spelen 2021 in Tokio heeft een goede kans, vertelt een woordvoerder van de NOC*NSF. Dit komt omdat TeamNL voornamelijk bestaat uit winnaars van Europese en -wereldkampioenschappen. De selectie van TeamNL is nog niet volledig, omdat niet alle kwalificaties zijn geweest.

Tijdens de Olympische Spelen van 2021 in Tokio heeft TeamNL maar één doel: ‘’Zo veel mogelijk medailles winnen in zo veel mogelijk sporten’’, vertelt woordvoerder Geert Slot van NOC*NSF. Nederland moet zich nog kwalificeren voor meerdere onderdelen. Eén daarvan is honkbal. Dus de groep die TeamNL mee gaat nemen, wordt nog groter.

TeamNL competitief

Nederland is net als voorgaande jaren ruim vertegenwoordigd in meerdere sporten op de Olympische Spelen. Oranje komt dit jaar ook uit voor categorieën waarin jaren niet aan is meegedaan, zoals ‘slalom kano’. Geert Slot, woordvoerder van NOC*NSF, vertelt: ‘’Wij vinden het fijn dat wij met onze selectie mee kunnen doen aan nieuwe sporten.  Van sport heel fijn. Aan de bestaande selectie voor TeamNL is het afgelopen halve jaar niet veel veranderd, maar we staan er momenteel goed voor.’’ De sporters worden dit jaar niet fysiek toegejuicht door het oranje leger.

Olympische Spelen zonder buitenlands publiek

De reden van de afwezigheid van het Nederlandse publiek, is het besluit van de overheid van Japan om de Olympische Spelen van 2021 zonder buitenlands publiek te houden. Voorheen zou het een groot internationaal feest geweest zijn, maar door de coronapandemie gaat dit niet door. ‘’Het zal een vreemd, maar ook bijzonder evenement worden. Geen buitenlands publiek is zeker een gemis, maar de topsporters zijn hieraan gewend. Voor hen verandert er niet veel, de meeste sporten worden alleen tijdens de Spelen gekeken. Hockey trekt bijvoorbeeld alleen op de Spelen volle stadions en hoge kijkcijfers.’’, aldus de woordvoerder.