De uitreiking van de Oscars vindt dit weekend plaats. Net zoals veel andere evenementen zien de Oscars er dit jaar anders uit. Vanwege de coronacrisis is er veel veranderd in de filmwereld en dat maakt de Oscars alleen maar onvoorspelbaarder.

Over de hele wereld zijn bioscopen grote delen van het jaar gesloten geweest. Veel productiemaatschappijen besloten daarom hun grote producties uit te stellen of op de plank te laten liggen. De Oscars zijn daardoor alleen maar lastiger te voorspellen geworden.

Veel kleine producties

Volgens filmkenner Constant Hoogenbosch wordt het in ieder geval een interessante uitreiking en zijn er genoeg kanshebbers. ‘’Wat je merkt als je kijkt naar de films die het afgelopen jaar zijn uitgekomen, dan zie je dat het vooral films zijn die uit het kleinere circuit komen. Er zijn geen echte grote blockbusters uitgekomen in het afgelopen jaar. Dat betekent echter niet dat er geen Oscarwaardige films zijn uitgebracht. Dat zie je ook aan het aantal nominaties dat er nu is.’’ Het zou volgens Hoogenbosch zelfs zo kunnen zijn dat vanwege het coronajaar bepaalde kleine films nu eerder een kans maken bij de Oscars.

Streamingsdiensten spelen een grote rol

Toen er enkele jaren geleden voor het eerst een Netflix-film genomineerd werd voor een Oscar leidde dat tot een golf van kritiek. Tegenwoordig wordt dat steeds normaler. Ook voor de komende Oscaruitreiking zijn er meerdere films van streamingsdiensten genomineerd. Onder andere Netflix-film ‘The Trial of the Chicago Seven’ behoort tot een van de favorieten in de categorie ‘best picture’. Volgens Hoogenbosch is die ontwikkeling te verklaren. ‘’Als een producent of regisseur zijn film niet meer in de bioscoop kan uitbrengen is het voor hem of haar vaak een goede optie om zijn film via een streamingsdienst naar buiten te brengen. En natuurlijk gebeurt het steeds vaker dat grote producenten hun films via Netflix naar buiten brengen, maar het coronavirus heeft die ontwikkeling wel versneld.’’

De kanshebbers

Volgens Hoogenbosch is het lastig om een winnaar te voorspellen dit jaar. ‘’Er zijn gewoon heel veel goede films uitgebracht dit jaar. En als ik kijk naar de nominaties voor de categorie ‘beste film’ dan kan ik moeilijk kiezen. Ik vind het allemaal goede films en ze zouden allemaal een terechte winnaar zijn.’’ Dit weekend zullen we zien wie er uiteindelijk met de prijs vandoor gaat.

Bekijk hier de favorieten in de categorie ‘best picture’.