De Partij van de Arbeid vindt als enige partij dat de versoepelingen van 28 april te vroeg komen. De Jonge Socialisten, de politiek onafhankelijke jongerenorganisatie van de PvdA, staat daar achter – grotendeels, althans.

“Deze versoepelingen zijn een pure gok”, vindt Andrej van Hout, voorzitter van de Jonge Socialisten. “De cijfers zijn nog lang niet stabiel genoeg om deze maatregelen op te heffen. Er zijn ziekenhuizen die de deuren moeten sluiten omdat ze bomvol zitten met coronapatiënten, maar wij kunnen straks wel een biertje op het terras doen. Dat is echt te gek voor woorden.”

Met een paar versoepelingen is zijn partij het echter wel eens. “De afschaffing van de avondklok en de mogelijkheid tot fysiek onderwijs voor hogescholen en universiteiten zijn positief en broodnodig. Studenten zitten in hun slaapkamertje naar colleges te kijken en kunnen daarna de deur niet meer uit vanwege een avondklok.”

Van Hout vindt, net als de PvdA, dat het beter zou zijn als de versoepelingen iets later komen en dan standhouden. “Als we straks weer op slot moeten door een slechte inschatting van het kabinet, zijn we nog veel verder van huis. Ik denk dat het vertrouwen in het kabinet dan echt verdwijnt.” Volgens hem kunnen we nu beter even doorbijten en straks versoepelen als de cijfers het toelaten.