Rotterdam loopt duizenden toeristen van het Eurovisie Songfestival mis door de coronacrisis. Desalniettemin komt de organisatie van het liedjesfestijn met een Stadsprogramma in Rotterdam om de stad tóch nog op de kaart te zetten.

Door Maria Weers en Jennifer Smit

Naar aanleiding van de overwinning van Duncan Laurence in 2019 mag de stad Rotterdam het Eurovisie Songfestival hosten in het evenementengebouw Ahoy, maar in verband met het coronavirus gaat dit anders dan gebruikelijk. Op 18 en 20 mei nemen de in totaal 39 internationale acts de strijd tegen elkaar op tijdens de halve finales in het evenementengebouw op Zuid, en met klapper op de vuurpijl vindt hier op 22 mei de grote finale van het Eurovisie Songfestival plaats. Om de stad Rotterdam in tijden van corona op de kaart te zetten, is er een Stadsprogramma samengesteld om de gehele stad bij het festijn te betrekken.

In het Stadsprogramma wil de organisatie zoveel mogelijk Rotterdammers het multiculturele, kleurrijke en internationale evenement laten ervaren. In dit programma wordt er gefocust op Rotterdams talent, en wil de organisatie laten zien waar verbinding, diversiteit en saamhorigheid op zijn Rotterdams voor staan: een feest voor iedereen, van iedereen. ‘’Deze thema’s worden nagestreefd in het Stadsprogramma’’, aldus de organisatie.

Rotterdam, laat je horen!

Een van de initiatieven in het Stadsprogramma is Rotterdam, laat je horen. Rotterdammers van jong tot oud kunnen een plek veroveren in het Stadsprogramma met hun inzending. Hierbij zijn alle muzikale inzendingen mogelijk, van een cover (van een songfestivallied) tot een eigen geschreven nummer. In onderstaande video vertellen twee deelnemers van de actie en Faayyaaz Van Dijk, agenda coördinator van het Stadsprogramma, meer over deze liedjeswedstrijd.

OPEN UP

Het centrale thema van het Songfestival in Rotterdam is Open Up. Dit thema is volgens de organisatie een uitnodiging om jezelf open te stellen voor de ander, voor muziek, creativiteit en verandering. Volgens de organisatie ontstaat er zo verbinding. Rotterdam staat hierbij symbool voor het ‘’nieuwe Nederland’’, en laat zien wat er gebeurt when you Open Up. Van Dijk, agenda coördinator van het Stadsprogramma: ‘’We vinden het belangrijk dat Rotterdammers zich onderdeel voelen van alles wat plaatsvindt.’’

De organisatie van het Stadsprogramma werkt samen met verschillende instanties in Rotterdam. Zo ook het Zadkine college in Rotterdam. Op 23 april vond hier een koekjeswedstrijd plaats, met als thema uiteraard het Eurovisie Songfestival. Een jury keurde deze koekjes en verkoos hierna een winnaar. Wij waren erbij om verslag te doen. Luister in onderstaand audio-item hoe dit er aan toe ging.

Al met al, de organisatie van het Stadsprogramma laat het er niet bij zitten. Initiatieven worden door de hele stad georganiseerd, zowel online als op locatie. Van muurschilderingen en knutselen tot het professioneel schrijven van liedjes en tentoonstellingen. In onderstaande infographic staat een overzicht van de initiatieven in verschillende wijken in Rotterdam.

Welke initiatieven zijn er in de wijken? door Jennifer