Het is bijna zover: de terrassen mogen vanaf woensdag beperkt open. Een opluchting voor horecaondernemers, maar een aantal kampt met een groot probleem: een gebrek aan personeel.  Een groot deel verwisselde tijdens de lockdown van baan en keert misschien wel niet meer terug. 

Vanwege de gesloten horeca in coronatijd hebben veel werknemers in de horecabranche hun baantje opgezegd. Zij hebben ander werk gezocht om alsnog geld te kunnen verdienen. De 17-jarige Femke is een van de jongeren die recent ontslag heeft genomen. Zij werkte bij een restaurant in Schipluiden, maar kon daar afgelopen tijd niks doen.  

Vanwege haar nulurencontract kreeg zij ook niet meer uitbetaald. Nu helpt zij twee keer per week bij een woonzorgcentrum in de buurt. “Via mijn oma, die daar vrijwilligerswerk doet, kwam ik erachter dat ze werknemers zochten”, vertelt Femke. “Aangezien ik naar inkomsten verlangde, ben ik daar aan de slag gegaan.”

Schreeuwen om personeel
Een van de cafés die kampt met een tekort aan personeel, is Café Anvers in Tilburg. Manager Arjan Visser maakt zich over volgende week nog geen zorgen. “We mogen niet langer dan van 12 tot 18 uur open zijn, heel beperkt dus”, zegt hij. “Daar hebben we maar een kleine bezetting voor nodig. Dan zet ik de vaste krachten in.” Maar zodra er steeds meer versoepelingen optreden in de horeca, heeft dit café wel een probleem.

Zo zijn er daar dit jaar namelijk een hoop werknemers ‘weggevloeid’. Voor corona was nog negentig man in dienst, nu nog maar minder dan vijftig. Visser: “We schreeuwen om personeel, maar ondanks de vacatures die wij plaatsen, verwacht ik dat geïnteresseerden zich pas aanmelden op het moment dat de gehele horeca weer open mag.”

Een groot deel van de medewerkers die zijn of haar baantje in de horeca onlangs heeft opgezegd, komt niet meer terug. Ook niet nu de terrassen weer open mogen. Dat geldt ook voor Femke: “Ik zie het niet zitten. Het salaris bij mijn vorige werkgever is namelijk erg laag.”

De manager van Anvers legt uit dat zijn café qua salaris al in het hogere segment zit. Daar zal weinig aan veranderen. Visser heeft wel andere plannen om nieuw personeel te werven: “Misschien willen wij de openingstijden aanpassen, om het uur-technisch aangenaam te maken, zodat we tot minder laat in de avond door hoeven te werken. Ook willen wij de arbeidsvoorwaarden aantrekkelijker maken. Daarnaast willen wij ons focussen op de studentenhuizen en de studenten via mondeling contact aan te sporen om bij ons te werken.”

Spelregels
Over volgende week maakt deze manager zich dus nog geen zorgen. Toch kijkt hij wel met een dubbel gevoel naar de heropening. “Natuurlijk is het fijn om weer mensen te mogen ontvangen en datgene voor hen te doen wat wij het liefste doen. Maar aan de andere kant gelden er veel spelregels die het er niet leuker op maken. Het is een stap in de goede richting, maar de onzekerheid of we open mogen blijven, blijft.”

Visser had liever gehoord dat de horeca moet wachten op het moment dat ze weer volledig open kunnen. “Dat scheelt veel gedoe. Nu zijn we de menukaarten opnieuw aan het indelen, want lunchen kan wel, maar rond het avondeten moeten we alweer dicht zijn. En wat doen we met de bevoorrading? We mogen maar half aan de bak. Dat is jammer.”

Nieuwsgierig naar meer verhalen over de terrassen die weer open mogen? Bekijk de productie hieronder of klik hier!

Horecaondernemers: ‘we mogen weer aan de bak’