Voor de vijfentwintigste keer vindt dit jaar De wedstrijd voor het lekkerste Brabantse worstenbroodje plaats. Hoewel er afgelopen jaar nog geen vegetarische varianten meestreden, zijn er wel steeds meer initiatieven. Of de groene vervangers ook gezonder zijn, ligt aan hoe je het bekijkt.

Dat vertelt diëtistenpraktijk Leefstijl en Dieet. Volgens hen zijn de vetgehaltes van een worstenbroodje met vlees bijvoorbeeld hoger, maar bij die van de vegetarische pakken de zoutgehaltes de kroon. Het ligt ook aan de bouwstoffen die je voor en na het worstenbroodje in kwestie tot je neemt. Zo bevat de plantaardige variant minder ijzer waardoor meer groene bladgroenten moet eten. Leefstijl en Dieet: ‘’Uiteindelijk gaat het om je hele voedingspatroon, maar er zit wel altijd verschil in.’’

Voedingsstoffen

Wat de diëtistenpraktijk hiermee bedoelt, is goed uit te leggen aan de hand van eiwitten. Zo wordt er verteld dat de eiwitten in beide broodjes ongeveer even veel zijn. De eiwitten in het vlees worden daarentegen sneller opgenomen door het lichaam. Hierdoor zou het vegetarische worstenbroodje als ongezonder gezien kunnen worden, doordat hieruit minder essentiele aminezuren worden opgebouwd. Leefstijl en Dieet: ‘’Het gaat om het totaalplaatje. Ook voor vegetarische of vegan diëten kan daar goed mee gewerkt worden.’’

Andere overeenkomsten die beide broodjes hebben, zijn de ingrediënten die het broodje bevatten. Zo vertelt bakkerij Jan Swanen, worstenbroodjesproducent van zowel vegetarisch als vleesworstenbroodjes: ‘’De ingrediëntenlijst is exact hetzelfde. Het enigste verschil is de worst zelf natuurlijk.’’ Hierdoor kan gezegd worden dat het deeg van beide broodjes dus even (on)gezond is. Maar volgens de Leefstijl en Dieet moet het Brabants broodje op zijn tijd gewoon kunnen: ‘’Eten moet ook om genieten gaan. In een gezond voedingspatroon is dit gewoon prima.’’