In ’s-Hertogenbosch is het komende zomer waarschijnlijk mogelijk om te overnachten op het water. Als de vergunning voor de drijvende hotelkamers toe wordt gewezen, is het dit jaar nog mogelijk om te slapen op het water van de Tramkade. Het aantal bijzonder overnachtingslocaties groeit daarmee: alleen al op origineelovernachten.nl zijn er 877 originele accommodaties te vinden in Nederland.

Overnachten in een hijskraan, in een vliegtuig of in een pipowagen. Steeds meer accommodaties wijken af van de standaard hotelkamer. Egan van Doorn, eigenaar van OrigineelOvernachten.nl, ziet de toename in populariteit van aparte verblijven. “Mensen willen iets bijzonders, iets met een volledige ervaring. Als je op een unieke plek slaapt maak je echt iets bijzonders mee. Mensen gaan vaak één nacht naar zo’n locatie maar hebben het gevoel dat ze een week weg zijn geweest.

Ervaringen
Van Doorn denkt dat er voor iedereen wel een passende overnachting te vinden. “Er was bijvoorbeeld een oud-machinist die een overnachting boekte in een trein. Dat was passend voor hem en hij vond het helemaal fantastisch.” Van Doorn ziet ook dat het aanbod groeit. “Ook vakantieparken gaan er nu mee aan de slag. Landal en CenterParcs hebben bijvoorbeeld al boomhutten en tiny houses. De bekendheid wordt veel groter en daardoor gaan er weer meer mensen naar op zoek.”

Een droomvlucht
Esther Slootweg heeft samen met haar partner Gerhard Horstink B&B Friendship. Hier kun je overnachten in een omgebouwd vliegtuig, Fokker F.27. Nadat het idee bij de eigenaren ontstaan is, hebben zij het vliegtuig gekocht van PS Aero, een bedrijf waar vliegtuigen en helikopters te koop en te huur zijn. Een architect heeft geholpen met het ontwerp van de Bed en Breakfast. Slootweg ziet ook de groeiende interesse in unieke verblijven: “De trend van bijzondere overnachtingen is de afgelopen jaren enorm opgekomen. Mensen geven elkaar geen spullen cadeau maar een ervaring. Gasten willen iets meemaken wat anders is dan dat ze gewend zijn. Het gaat om de hele ervaring, de locatie en omgeving maar ook de luxe van de suite. In het vliegtuig is er een regendouche en sauna aanwezig.”


Slapen in een kas
Brigitte van der Vooren heeft samen met haar man ook twee bijzondere accommodaties. Bij Bed en Breakfast de Garage Inn is het mogelijk om te slapen naast je auto of motor. Naast deze garage hebben zij ook de Kas Inn, zoals de naam doet vermoeden is het hier mogelijk om te overnachten in een kas. Van der Vooren: “Het is een hele belevenis. In de kas zoeken de gasten vooral licht en ruimte. De kas is natuurlijk volledig van glas waardoor je de hele dag naar buiten kunt kijken. Zeker het afgelopen jaar tijdens de crisis konden mensen hier ontsnappen naar de oase van rust.”

Bijzondere overnachtingen kosten vaak meer dan de gemiddelde hotelkamer. Van der Vooren snapt dat mensen hier meer voor over hebben. “Iedereen kent een normale hotelkamer, dat is hartstikke saai, daar ga ik geen 100 euro voor neerleggen. Maar voor iets dat bijzonder is wel. Dat het anders is, maakt het leuk.”