Als topsporter is eten en drinken belangrijk, maar met ramadan mag dit niet. Niet eten en drinken, maar wel de hele dag sporten: is dat wel zo gezond?

De meeste moslims vasten deze maand. Tussen zonsopkomst en zonsondergang wordt er niet gegeten of gedronken. Personal trainer en ex-voetballer bij KNVB District West II Anwar Sabor (25) is fanatiek sporter en doet dit al enkele jaren: “Ik merk hoe actiever ik bezig ben met werk en sport, hoe sneller de dagen voorbijgaan. Ik blijf trainen maar verwacht niet dat ik er fysiek op vooruit ga.”

Voetbal

Toen de dagen voor Sabor nog wel om voetbal draaide vond hij het af en toe wel lastig om vasten en sporten te combineren: “Ik moet eerlijk toegeven dat ik tijdens de ramadan destijds niet mijn beste wedstrijden speelde. Wel had ik een goede concentratie, dus daar had de ramadan geen invloed op. Na afloop van de wedstrijden was ik vaak ontzettend moe en ging ik slapen om bij te tanken.”

Ondanks het af en toe gebrek aan energie heeft Sabor nooit getwijfeld om wel of niet mee  te doen met de ramadan: “Niet meedoen met de ramadan is voor mij nooit een optie geweest. Voor mij is veel sporten daar geen reden voor. Ik haal veel kracht uit mijn geloof. Dit is een heilige maand waarbij elke dag voelt als een familiedag.”

Sabor helpt topsporters met trainingsschema’s die ook meedoen met de ramadan. Omdat hij zelf hier ervaring mee heeft, weet hij deze sporters goed te begeleiden: “Als ze binnenkomen peil ik eerst hoe ze zich voelen. Aan de hand daarvan pas ik de training aan.”

Gezondheid

Sportvoedingscoach Vanessa Zucca maakt gepersonaliseerde voedingsprogramma’s. Zij geeft aan geen voorstander te zijn van vasten en tegelijkertijd te sporten op hoog niveau: “Zodra je opstaat en energie gaat verbruiken, dan wil je lichaam ook energie binnenkrijgen. In de nacht verbruik je een hoop energie omdat je lichaam dan herstelt. Met de ramadan mag je ook niet drinken en dan is de kans op uitdroging veel groter, vooral in de warme weken.”

Niet alleen met de ramadan wordt er gevast: “Vasten is iets wat op dit moment best hip is. Veel mensen gebruiken dit als manier om af te vallen. Bij dit soort dingen is het belangrijk om per persoon te bekijken wat voor diegene past. De een kan het beter hebben dan de ander, dat maakt het een lastige situatie”, aldus Zucca.

Verschillende sporten

Volgens Zucca verschilt de werking van de ramadan ook per sport: “Als je tijdens de ramadan een marathon gaat rennen is dat vele malen zwaarder voor je lijf dan dat je vijf kilometer gaat joggen of wandelen. Een teamsport zoals voetbal is ook heel intensief. Je moet constant sprintjes trekken en alert blijven. Schaken is natuurlijk ook een sport, daarbij is voeding iets minder van belang.”