Maar liefst een kwart van de jongeren tussen de 18 en 25 lijdt aan overgewicht, blijkt uit vandaag uitgebrachte cijfers van het CBS. En dat komt door corona, vindt deze diëtiste. 

Jellina Huisma, diëtiste bij Balanza, herkent het probleem maar al te goed vanuit de praktijk. “De jongeren die ik zie, vinden het echt lastig om zich te houden aan bepaalde voedingsschema’s. Ze zitten de hele dag thuis, waar allerlei lekkere dingen in de kasten liggen en daardoor vaker voor een slechte lunch kiezen. Of ze slapen bijvoorbeeld langer uit waardoor het ontbijt overgeslagen wordt. De structuur mist gewoon in deze tijd.” 

Zelf spullen aangeschaft
Uit cijfers van het CBS blijkt dat de gemiddelde leeftijd in een sportschool tussen de 20 en 30 jaar ligt. En nu de sportscholen al maanden dicht zijn, heeft dat gevolgen voor de gezondheid van deze groep. Tom de Vries (19) sportte altijd zes keer in de week, maar nu dat niet meer kan, is hij naar eigen zeggen zeker tien kilo aangekomen.

“Nu zou ik buiten kunnen sporten en ik heb ook wel spullen aangeschaft om thuis te kunnen trainen. Maar ik heb gewoon te weinig motivatie.” Wat maakt hem dan gemotiveerd genoeg om wel naar de sportschool te gaan? “Samen met vrienden sporten, de gezellige, sociale kring waarin je je dan begeeft.”

Gebrek aan ritme
Net als Tom heeft Guusje de Bot (22) ook moeite om op gewicht te blijven, wat te wijten is aan de gevolgen van de coronacrisis. Buiten dat de sportscholen dicht zijn, is vooral het gebrek aan ritme de boosdoener.

“Normaal ga je iedere dag naar school voor colleges of projecten en ga je in het weekend wat gezelligs afspreken met vrienden. Nu er totaal geen ritme meer in zit, je toch iedere dag thuis zit, voelt een dinsdag hetzelfde als een zaterdag. Het is veel makkelijker om bijvoorbeeld een wijntje te drinken; je hoeft immers de volgende dag niet de deur uit.” 

Wat helpt volgens Jellina dan om gemotiveerd te blijven voldoende te bewegen en gezond te eten? “Probeer iedere dag op tijd op de staan, sla het ontbijt niet over en probeer toch voor jezelf regels af te spreken met betrekking tot ‘ongezonde’ maaltijden. Bijvoorbeeld alleen in het weekend. Het is lastig, maar een gezonde levensstijl is, zeker in deze tijd, heel belangrijk.”