Afgelopen weekend beleefde de ongeneeslijk zieke Stijn (21) de dag van zijn leven in poppodium Willem Twee in Den Bosch. Nadat hij de diagnose slokdarmkanker kreeg, ruim een maand geleden, wilde de moeder van beste vriend Jordy iets bijzonders voor hem regelen. Ze klopte aan bij No Guts No Glory, een stichting die wensen van mensen met kanker vervult. Stijn, groot heavymetalliefhebber, wilde graag een concert met de muziek van zijn favoriete band Sabaton. En zo geschiedde. 

Met inachtneming van de coronamaatregelen lukte het Ellen Gerritsen, directeur van de stichting No Guts No Glory, om speciaal voor Stijn een metalconcert te organiseren, afgelopen weekend in Willem Twee in Den Bosch. ‘’Er komt heel veel bij kijken’’, legt Ellen uit. ‘’We wilden zo snel mogelijk iets organiseren voor Stijn. Uiteindelijk vonden we een datum die paste binnen het schema van zijn chemo’s. Daarna gingen we kijken naar wat hij precies wilde. Stijn luistert graag naar hardrock en heavy metal en zijn lievelingsband is Sabaton. En qua muziek kun je nu in coronatijd nog best wel wat regelen. Maar ja, wat nu echt niet kan, is een band uit het buitenland laten overkomen.’’

Tributeband

Vanwege de coronasituatie kon Sabaton zelf dus niet langskomen. Gelukkig lukte het Ellen om een coverband benaderen. ‘’De band Ghost Division wilde met alle liefde meewerken aan het concert voor Stijn. Ze bleken ook de enige door Sabaton zelf erkende tributeband te zijn en dan kwamen ze óók nog uit Nederland. Heel cool! Een paar keer over en weer bellen met de manager en het was geregeld.’’ En om alles goed vast te leggen, schakelde Ellen de gerenommeerde concertfotograaf Ben Houdijk in. ‘’Ik had van Stijns moeder begrepen dat ze weinig mooie foto’s van Stijn heeft. Daar had ie nooit zin in. Ben heeft daarom hele mooie portretfoto’s van hem gemaakt.’’ 

Ellen Gerritsen

Om het evenement zelf georganiseerd te krijgen, was hulp van de gemeente nodig. Omdat er nu niks georganiseerd mag worden in de publieke ruimte, heb je een speciale ontheffing nodig. ‘’Maar zij hebben hier heel erg veel in betekend’’, zegt Ellen dankbaar. ‘’Echt heel gaaf. Normaal duurt een aanvraag voor een ontheffing echt lang. Het was heel fijn om te merken dat de ambtenaar en burgemeester van Den Bosch de urgentie voelden. Daarom regelden ze een spoedontheffing.’’

Kracht van muziek

Onvergetelijke dagen organiseren voor mensen met kanker, dat doet Ellen met veel toewijding. Haar broer Sander richtte de stichting eind 2010 op. Hij overleed een jaar later aan de gevolgen van kanker. Ellen beloofde hem de stichting niet los te laten en ruim tien jaar later organiseert No Guts No Glory nog altijd muzikale belevenissen voor mensen met kanker en hun mantelzorgers. 

‘’Ik geloof heel erg in de kracht van muziek’’, vertelt Ellen. ‘’Zo heb ik het afgelopen jaar voor zeven mensen een muziekinstrument gekocht en een jaar lang muziekles geregeld. Een paar van hen zijn net klaar met alle chemokuren, maar ze hebben nog wel iedere drie maanden spannende controles. Die groep wordt vaak vergeten. Mensen denken: het is nu voorbij, hup, door met je leven. Juist met muziek hebben ze iets anders om zich op te richten.’’

Ellen Gerritsen

Gesigneerd shirt

En het concert voor Stijn? Dat was onvergetelijk. ‘’Dank jullie wel dat ik dit nog mocht meemaken’’, zei hij na afloop. Voor beste vriend Jordy, die door de situatie ook een moeilijke tijd doormaakt, was een elektrische gitaar met versterker geregeld. En hoewel de bandleden van het echte Sabaton niet konden spelen, stuurden ze Stijn wel een gesigneerd shirt en een persoonlijk kaartje.

Ga voor meer informatie over stichting No Guts No Glory naar www.stichtingngng.nl