Willemstad- Reisbureaus in Nederland hebben het nog altijd lastig door de coronacrisis. Bij Reisbureau Breukelen boeken ze ook nog geen reizen. “Het gaat nu niet meer lang duren voordat we weer kunnen gaan boeken”, vertelt Jolanda Nijenhuis, eigenaresse Reisbureau Breukelen.

Met name het massale vaccineren op Curaçao stemt Nijenhuis positief. “Waarschijnlijk wordt Curaçao verre bestemming nummer één”, vertelt Jolanda. Volgens haar is de heropening van de grenzen in België ook een goed voorbeeld. De regering in Nederland is op dit moment nog niet positief over reizen. Mensen die reizen hebben veel varianten verspreid. “Dit zorgt ervoor dat klanten nog afwachten met boeken”, vertelt de eigenaresse van het reisbureau. Op dit moment heeft het reisbureau geen inkomsten. Wel hebben ze vier werknemers. “Gelukkig krijgen we wat steun, maar dit is geen honderd procent dekking van onze kosten”, vertelt Nijenhuis. Volgens haar houden ze het nog even vol, maar het moet geen jaren meer gaan duren.

Terugbetalen reis
Van juli tot eind november vorig jaar waren nog niet alle landen op code oranje gezet. “Er zijn toen nog wat reizen geboekt”, vertelt Nijenhuis. Deze reizen konden uiteindelijk niet doorgaan omdat al snel alle landen op code oranje gezet werden, met als laatste Curaçao. “Deze reizen zijn omgeboekt of we hebben de reiziger het geld terugbetaald. De coronavouchers die de klant krijgt om een nieuwe reis te kunnen boeken zijn een jaar geldig. Dus de reizen van oktober worden ook pas in diezelfde maand uitbetaald aan de klant”, volgens de eigenaresse.

Geld voorschieten

Sommige reisbureaus hebben lastig met de terugbetalingen. Zo werd D-Reizen onlangs failliet verklaard. Volgens Nijenhuis hoopte D-Reizen op het voucherfonds maar dat bleek alleen voor touroperators. “Ook de touroperators hebben lang moeten wachten op het voucherfonds, maar dit gaat nu de goede kant op. Gelukkig, want soms moesten wij het geld aan de klant voorschieten”, aldus Nijenhuis. Volgens haar is het belangrijk dat de reisbureaus blijven bestaan, omdat juist nu het ‘ontzorgen’ van de klant bij het verkooppunt belangrijk is. “Mensen die online geboekt hadden hebben soms nog geen geld terug of krijgen niet eens iemand te pakken”, legt Nijenhuis uit.

Populaire bestemmingen bij openen grenzen
Wanneer mensen weer kunnen reizen gaat iedereen dat ook zeker doen volgens Nijenhuis. Ze denkt dat Europese bestemmingen op één blijven staan, maar dat Curaçao de meest populaire verre bestemming wordt. “Wel denk ik dat het geen massa’s mensen zullen zijn. Het is nog steeds een lange vlucht en dat met een mondkapje op. Wel zou ik liever klanten naar Curaçao boeken dan naar bijvoorbeeld Thailand. Het voelt toch wat veiliger in het eigen Koninkrijk”, aldus Nijenhuis.