Willemstad- Voor de lockdown bleven studenten al langer op Curaçao wat bleek uit gesprekken met de stagiaires. Ook nu met de strenge maatregelen gaan de studenten niet zomaar naar huis. ”Dit is goed voor het eiland omdat de studenten een hoop geld uitgeven”, vertelt Maarten de Jong van Wereldstage.

Vorig jaar 14 maart werd het lopende stageseizoen acuut afgebroken. Studenten uit de hele Caribische regio moesten terugkeren naar Nederland. Een klap voor het eiland. Twee jaar geleden is becijferd dat elke student door eigen uitgaven en die van hun bezoekers rond de 9000 tot 11.500 euro uitgeven op Curaçao. “Dat zijn dus aanzienlijke inkomsten voor het eiland”, aldus De Jong, die studenten namens Wereldstage helpt met vergunningen, verblijf et cetera. “Elke student brengt gemiddeld vijf tot zes bezoekers mee. Familie en vrienden komen graag een kijkje nemen bij een student op het eiland. De student laat dan alle mooie plekjes van het eiland zien.” Vanaf mei 2020 kwamen er weer aanvragen van studenten binnen bij Wereldstage. “Vanwege de lockdown worden studenten weer opgeroepen terug te keren, maar de meesten kiezen ervoor dit niet te doen. Ook omdat ze er al voor gekozen hebben om langer op het eiland te verblijven. Studenten vervelen zich op dit moment in het sombere Nederland”, vertelt De Jong.

Liever op Curaçao
Elles Ooms (20) ging voor haar studie Human Resource Management (HRM) stagelopen op Curaçao. Na vijf maanden stage op het eiland stopte het avontuur en vloog ze naar huis. Ooms is twee weken thuis geweest en heeft meteen haar terugvlucht geboekt om nog langer op Curaçao te kunnen verblijven. Tegen de studente werd gezegd dat ze beter niet terug naar Nederland kon gaan omdat er daar niks te beleven is. “Ze hadden natuurlijk gelijk, hier is het in ieder geval nog lekker weer en woon ik in een gezellig studentenhuis”, zegt de studente. “Zonder de lockdown waren er ook nog genoeg leuke feestjes wat helemaal een reden is om op dat moment niet in Nederland te zijn maar op Curaçao.”

Studie voortzetten vanaf Curaçao
Juanita Rojas (23) en Celina Riesen (22) zijn allebei nog bezig met een studie maar doen deze nu vanaf Curaçao zoals vele anderen. Rojas doet een master Crisis And Security Manager vanaf het eiland en vriendin Celina kwam in februari naar haar toe en doet een pre-master forensische gezinspedagogie. “Net zoals vele anderen om ons heen blijf ik hier tot 12 juni. Ik heb mijn verblijf op het eiland verlengd”, vertelt Rojas, die eerst eigenlijk alleen voor een vakantie zou komen in december vorig jaar. Haar vriendin zegt: “Ik blijf zeker nog langer en verzet mijn vlucht, maar ik weet nog niet precies hoe lang en tot wanneer, het enige dat ik zeker weet is dat ik nog niet terug naar Nederland wil gaan.” Ze benadrukken waarom ze niet thuis zijn: “In Nederland is het leven op dit moment ontzettend saai”, zegt Rojas. “Ik wilde ook gewoon weer even lekker uit eten en dat kon toen ik hier kwam al lang niet meer in Nederland”, vult Riesen aan. Er komen ook vaak mensen langs bij de studenten en stagiaires. De vader van de één komt om te werken en een vriendin van de andere student komt ook binnenkort. “Wel hopen we dat de lockdown niet al te lang blijft want dat zou de keuze kunnen veranderen.”

Weer meer studenten

Toch gloort er licht aan het einde van de tunnel volgens Maarten de Jong. “In januari en februari 2021 zagen we al een klein beetje groei in het aantal studenten. Dit komt doordat studenten geen stageplek konden vinden in Nederland”, legt De Jong uit. “Het is heel positief dat studenten welkom zijn op het eiland bij bedrijven en non-profitorganisaties. Volgens hem zijn er nu ongeveer 120 studenten op het eiland te vinden, wat 40 procent is van het normale aantal. Al wel een stuk meer dan bij de eerste lockdown”, vertelt De Jong van Wereldstage. “Studentenhuizen stonden leeg. Ook de autoverhuur, duikscholen, en de horeca-sector hebben de studenten natuurlijk enorm gemist”, vertelt De Jong.

September in zicht
“De toekomst zien we nog wat positiever in. We merken dat op dit moment de aanmeldingen voor de stageperiodes die in september starten richting het oude niveau gaan”, vertelt De Jong. Er zijn ook veel studenten die een tussenjaar nemen, vrijwilligerswerk komen doen en een minor willen volgen. “We verwachten dan ook dat in september 75 procent van het normale studenten aantal Curaçao weer weet te vinden en van hun opleiding weer toestemming krijgt om af te reizen naar Curaçao. Het blijft echter spannend, want als de situatie omtrent het coronavirus zo blijft dan kan er zomaar weer een stage seizoen verloren gaan”, aldus De Jong van Wereldstage.