Door: Aron Kleeven & Ruud Smolders

Sinds woensdag kunnen we weer op het terras zitten met een biertje en een versnapering. Toch zijn er nog veel losse eindjes in de horeca. Een lunchroom kan aan een opening wat hebben, maar een bruin café waar je tien pils drinkt niet zo veel. En ook de horecaopleidingen lijken minder in trek. Hoe nu verder met de toekomst van onze horeca?

Deze week gingen de terrassen weer open en daar waren veel mensen heel blij mee. Bij Lokaal Zeven in Tilburg waren ze er helemaal klaar voor. Bij tapasbar Mañana kozen ze er echter voor om pas in het weekend open te gaan. 

Voor kroegen waar je naartoe gaat om flink wat consumpties te nemen is het openen van de terrassen geen flinke verbetering. De Slijterij in Tilburg koos er toch voor om aan de slag te gaan al hebben ze er niet heel veel aan. Ook DJ’s die normaal in een volle kroeg draaien hebben er nog niet veel aan.

Horecaopleidingen

Doordat de horeca het lastig heeft in coronatijd zou je denken dat ook de horecaopleidingen minder in trek zijn. Volgens Hanneke Majoor, directrice horeca bij Rooi Pannen Tilburg, valt dat echter reuze mee. ‘’Dat komt deels door de lobby die wij hebben gehouden denk ik’’, zegt Majoor. Zo heeft de scholengemeenschap constant uitgesproken dat er ook een periode na Corona is. En dan is er ook weer personeel nodig.
Majoor ziet in de periode na corona juist extra kansen. ‘’Een aantal mensen in de horeca is vanwege een gebrek aan werk wat anders gaan doen en zit daar nu goed’’, zegt Majoor. Dat wil dus ook zeggen, als alles weer open gaat, er juist veel personeel gezocht wordt.

Komend schooljaar

De afgelopen maand liepen de inschrijvingen op horecaopleidingen voor komend jaar weer wat op bij De Rooi Pannen. Zo kwamen er tientallen inschrijvingen binnen. Bij De Rooi Pannen denken ze zelf dat veel mensen gewacht hebben om te kijken of ze volgend jaar fysiek kunnen komen.
Ook het openen van de terrassen biedt volgens Majoor perspectief voor komend schooljaar. Hierdoor zijn bedrijven namelijk ook weer op zoek naar stagiaires. ‘’En ik heb liever dat ze echt een stage lopen dan dat ze een vervangende opdracht moeten doen’’, aldus Majoor.
Majoor hoopt dat de hele coronaperiode snel achter ons ligt en dat ze vanaf volgend schooljaar weer als vanouds kunnen starten. 

Horecastudent in coronatijd

Sjoerd Teunissen volgde een groot gedeelte van zijn horecastudie in coronatijd. Momenteel zit Sjoerd in het laatste jaar van de studie ondernemend horecavakman aan De Rooi Pannen in Tilburg. Hij ziet dat het niet goed gaat met de horeca en maakt zich zorgen over het vak. ‘’Ik loop zelf stage bij het Park Hotel in Horst en daar zie ik dat veel mensen ontslagen werden of zelf opstapten’’, aldus Sjoerd. Een deel van het personeel moest weg wegens lage inkomsten, een ander deel vertrok zelf omdat ze een lange tijd thuis moesten zitten.
Sjoerd merkte dat er op zijn stage minder taken voor hem waren. ‘’Buiten mijn stage om werkte ik ook weleens voor het Park Hotel, deze diensten vielen nu weg. Ook extra activiteiten voor stage vielen weg.’’ Daarnaast geeft Sjoerd aan dat hij het minder leuk begon te vinden. Omdat er niet veel te doen was moest hij andere taken op gaan pakken. Dan moest hij bijvoorbeeld stofzuigen. ‘’Ik vind het niet erg dat te doen, maar dat is natuurlijk niet waarom ik aan deze opleiding ben begonnen.’’

Toekomst

Ondanks de lastige tijd voor de horeca heeft Sjoerd wel een goed gevoel over zijn toekomst. ‘Ik verwacht als ik klaar ben met mijn studie ik wel een baan kan vinden. Ik word nu ook al weleens benaderd door bedrijven om daar te komen werken.’’
Doordat bedrijven personeel lieten gaan of omdat ze zelf opstapten zijn ondernemingen nu op zoek naar nieuw personeel. Inmiddels zijn de terrassen ook weer open en dus trekt de horeca langzaam wat aan. ‘’Dat biedt voor mij dan ook perspectief’’, zegt Sjoerd. ‘’Ik hoop dat binnenkort alles weer normaal is. Als daar eventueel maatregelen voor nodig zijn zoals een paspoort dan moet dat maar. Als we maar weer volledig open kunnen met de horeca.’’

Restricties van begin tot eind

Het heeft voor de horeca uiteindelijk ruim zes maanden geduurd voordat ze weer open konden. In de onderstaande tijdlijn wordt weergegeven met welke maatregelen de horeca tijdens de coronacrisis te maken hebben gehad tot nu toe.