Door: Pjotr van Koesveld en Rémi van Trigt

Rotterdam – Woningcorporatie Vestia sloopt vanaf deze maand ruim 500 sociale-huurwoningen in de Rotterdamse Afrikaanderwijk. Duizenden bewoners moeten vanaf begin mei hun woning verlaten. Waar Vestia stelt dat de sloop de ‘vervallen’ wijk verbetert, zien de bewoners hun zo geliefde wijk juist naar de ondergang gaan. Maar waar ligt het gelijk: is de sloop de oplossing of juist de ondergang voor de Afrikaanderwijk?

Vestia sloopt de woningen niet zomaar. De corporatie wil de 524 sociale-huurwoningen vervangen door duurdere huizen, waaronder 143 koopwoningen. Door de prijsstijging kunnen de originele bewoners de huur niet meer betalen en moet daardoor de wijk verlaten. Dit proces noemen we gentrificatie. 

Rotterdam heeft al langer wijken en gebiedsdelen waar gentrificatie plaatsvindt. Hieronder vind je een kaart waarop je kan waar welke plekken dat zijn en wat daar veranderd is.

https://www.google.com/maps/d/u/0/edit?mid=1Z3ZF8bZIn6vzstIWYpLa8Cl9AUgcBw_3&usp=sharing

Na al deze plekken is nu ook de Afrikaanderwijk aan de beurt om te vernieuwen. In totaal zullen er dus 524 woningen tegen de vlakte gaan en daar komen 374 huizen voor terug. In het rood zie je welke woningen er gesloopt worden en in het geel zie je de woningen die worden gerenoveerd.

Sloopplan Afrikaanderwijk

De sloop van een gedeelte van de Afrikaanderwijk leidt tot veel boosheid bij de bewoners. Ze vinden de sloop onterecht en vrezen voor hun toekomst. ,,Het is jouw wijk en daar hoor je gewoon te blijven.”

In een reactie laat woordvoerder Maryze Maes weten waarom Vestia kiest voor de sloop van de Tweebosbuurt. 

,,De gemeente Rotterdam wil graag evenwichtige wijken. Ook wij staan voor een eerlijke stad waar woningen beschikbaar zijn voor alle inwoners. De plannen passen binnen de uitgangspunten van het Nationaal Programma Rotterdam Zuid en hebben tot doel te komen tot een kwalitatief goede woonwijk met een mix van sociale huur, dure huur en koopwoningen.”

,,In de Tweebosbuurt in de Afrikaanderwijk gaan Vestia en de gemeente Rotterdam daarom 524 verouderde woningen en bedrijfspanden slopen. Hier komen ruim 370 nieuwe woningen voor terug; sociale en vrije sector huurwoningen en koopwoningen. Ook renoveert Vestia ruim 100 sociale huur woningen.”

Vestia begrijpt de boosheid van de bewoners. ,,De bewoners van de ruim 500 woningen moeten verhuizen. Dat roept bij een deel van de bewoners van de Tweebosbuurt heftige emoties op en een aantal verzet zich tegen de plannen. Dat begrijpen we. Het is ingrijpend wanneer je je vertrouwde huis moet verlaten. Wij hopen dat deze bewoners, ondanks hun weerstand, toch samen met ons willen zoeken naar een nieuwe woning. De bewoners die nu nog in de Tweebosbuurt wonen, kunnen straks allemaal terugkeren. Niet allemaal in hun huidige woning, maar in ieder geval wel in de buurt. Niemand hoeft op straat te komen staan, dat is zeker.”

Vestia gaf aan geen tijd te hebben om in te gaan op onze andere vragen. De gemeente Rotterdam was niet bereikbaar voor een reactie. 

De Afrikaanderwijk is zoals gezegd niet de eerste Rotterdamse buurt die te maken heeft gekregen met gentrificatie. Het bekendste voorbeeld van een vernieuwde wijk in de havenstad is Katendrecht. Deze plek stond in de jaren 70 en 80 vooral bekend als rosse buurt, maar is nu een hypermoderne wijk met veel rijkere hoogopgeleide mensen. 

Voor Katendrecht lijkt de gentrificatie dus een positief effect te hebben gehad. Twee kilometer verderop, in de Afrikaanderwijk, is de situatie totaal anders. Bewoners vrezen voor hun toekomst nu de sloop is begonnen. Of die vrees terecht is, zal de komende jaren nog als een groot vraagteken boven de wijk blijven hangen.