De verdeeldheid binnen de SGPJ vond nu haar weg naar de media, maar speelt binnen de partij al veel langer. “Mannen zijn biologisch sterker dan vrouwen en voor politiek heb je bij uitstek de beste mensen nodig”, zei lid Mathijs van der Tang tegen de NOS. Waar Van der Tang dus fel tegen is, vindt SGPJ-raadslid Jurian van der Ree juist dat het tijd is om meer ruimte te maken voor vrouwen binnen de partij.  

Op het voorjaarscongres van de SGPJ werd een voorstel om het vrouwenstandpunt te versoepelen niet aangenomen. “Door de jaren heen is het aantal voorstanders wel toegenomen, maar een groot deel van de leden twijfelt nog. Sommige zijn nog niet overtuigd of zijn voorzichtiger om discussie uit de weg te gaan”, aldus Jurian.

Volgens Jurian is het belangrijk is om in te zien dat de felle tegenstanders maar een kleine groep zijn. “De Bijbel is lijdend voor deze leden terwijl die tweeduizend jaar geleden geschreven is. Ik denk dat je bij interpretatie van de Bijbel rekening moet houden met de geest van deze tijd.”

Door middel van voorstellen en discussie probeert Jurian het vrouwenstandpunt van de SGP te veranderen. Tot nu toe leiden de gesprekken nog tot weinig. “Het is frustrerend dat niet iedereen open staat voor verandering. Ze baseren zich op oude sentimenten, maar dit is niet gerechtvaardigd. We hebben goede argumenten en kunnen er samen uit komen, maar we staan nu stil.”

Jurian noemt de huidige situatie onhoudbaar. “Christen die voor vrouwen in de politiek zijn krijgen nu niet eens de kans om op een vrouw te stemmen. Gelukkig groeit het aantal voorstanders en daarmee de ruimte voor discussie. Er komt verandering aan.”