Na maandenlang vanuit huis colleges volgen en lesgeven vanachter een computer, kunnen studenten en docenten deze week weer terecht op school. Hoewel het maar gaat over een gedeeltelijke heropening van het hoger onderwijs, zijn studenten en docenten in hun nopjes. Of geldt dat niet voor allemaal? 

Door Puk Mahieu en Cas van Asseldonk

Toen demissionair minister-president Mark Rutte vorige week aankondigde dat het hoger onderwijs weer gedeeltelijk open kan, haalden vele onderwijsinstellingen hun hart op. Maar, voordat er weer lesgegeven kan worden en scholen studenten kunnen ontvangen, moeten er een flink aantal maatregelen genomen worden. 

Seger Pijnenburg, woordvoerder van de Hogeschool Utrecht (HU), beaamt dit: “Sinds het begin van de coronacrisis, zeker vanaf het moment dat wij dicht moesten, zijn we bezig met het voorbereiden op het (gedeeltelijk) heropenen van de HU. Het is een hele onderneming om te zorgen dat zowel docenten als studenten veilig naar onze locaties kunnen komen.”

Looproutes en ontsmetten
De maatregelen die zijn genomen door de Hogeschool zijn volgens Pijnenburg duidelijk terug te zien wanneer studenten de HU betreden. “We hebben duidelijke looproutes door de gebouwen en om de zoveel meter bestaat de mogelijkheid om de handen te ontsmetten. Zolang de studenten dit doen en zich aan de looproutes houden is het absoluut veilig om hier te komen.”

Hoe blij zijn de Tilburgse studenten met de heropening van het hoger onderwijs? Wij namen een kijkje op Avans.

Volgens Mascha Arts, persvoorlichter van Fontys Hogescholen is er nooit twijfel geweest om de school open te gooien. “Sterker nog, wij hebben van september tot half december gewoon fysiek onderwijs gegeven, wat nooit tot brandhaarden geleid. We hebben eerder al laten zien dat het kan, dus we zien het met vertrouwen tegemoet.

College in het weekend en in de avonduren
Wat voor maatregelen heeft het Fontys dan genomen? “Natuurlijk nemen we de maatregelen van de overheid over, bijvoorbeeld de anderhalvemetermaatregel en de mondkapjesplicht, daarnaast passen we de roosters aan zodat er niet te veel studenten en medewerkers in het gebouw aanwezig zijn.” Ook houdt de school rekening bij het maken van de roosters met drukte in het openbaar vervoer.

Hetzelfde geldt voor de HU, waar het openbaar vervoer jarenlang een groot probleem was. Vanuit Utrecht Centraal vertrok om de zoveel minuten een bomvolle bus met studenten. “Tegenwoordig rijden er trams, dus dat probleem is opgelost. Ook beginnen we een half uur eerder met de colleges en spreiden we de onderwijsactiviteiten over avonduren en zelfs de weekenden.” 

Docenten in het hoger onderwijs zijn blij eindelijk weer naar de onderwijsinstellingen te kunnen komen. Zo vertellen Henk van der Meulen en Anton Steegs over hun eerste dagen terug op school. CNV Onderwijs hoort echter andere verhalen. Wij spraken hen.

Nog geen voorspelling te doen
Volgens Coen Berends van het RIVM is het lastig te zeggen of het heropenen van de scholen echt kwaad kan. “Het is bijna niet te doen om te voorspellen wat het effect zal zijn van het versoepelen van één maatregel, in deze zin dus het gedeeltelijk heropenen van de scholen. We kijken altijd naar een pakket van maatregelen en vanuit daar kunnen we conclusies trekken.”

Om te voorkomen dat de scholen binnenkort weer moeten sluiten, doet Mascha een oproep aan alle studenten. “Doe die sneltests als je naar school gaat, want op die manier weet je zeker dat het veilig is om naar school te gaan! Het is echt aan hen om te zorgen dat ze straks weer voltallig de schoolbanken in kunnen.”