Eva van Woerkum en Maria Weers

De meivakantie komt eraan en dat betekent tijd voor vrijetijdsbesteding. Echter is er vanwege de coronamaatregelen minder te doen dan normaal. Wat is het belang van de meivakantie in deze tijd en wat kunnen we nog wel doen?

Ap Dijksterhuis is hoofd van de afdeling sociale psychologie van de Radboud Universiteit Nijmegen en auteur van het boek Wie (niet) reist is gek. Dijksterhuis: “Vroeger deed een aanzienlijk deel van de mensen fysiek zwaar werk en rustten mensen uit door twee weken aan het strand te gaan zitten. Tegenwoordig is de vermoeidheid vaker mentaal.” Zo zegt hij dat we onszelf steeds meer onder druk zetten en we steeds meer van elkaar eisen.

Burn-out

Dijksterhuis: “De smartphone heeft ervoor gezorgd dat we niet vaak meer ongestoord alleen zijn. Daarom bouwen mensen stress op en dat vraagt om herstel. Wie dat niet doet, loopt de kans om een burn-out te krijgen.” Vakanties kunnen zorgen voor dit herstel. Zo voorspelt de hoogleraar dat als de pandemie voorbij is, er een flinke toename te zien is van burn-out klachten. Dijksterhuis: “Vakantie is niet zomaar meer een of andere luxe, het is voor veel mensen echt van wezenlijk belang.”

Pre-corona meivakanties

Voor corona ontspanden jongvolwassenen door bijvoorbeeld uit te gaan. Veel van deze manieren zijn met de coronamaatregelen niet meer te doen. In de infographic staat weergegeven waar jongvolwassenen hun tijd aan besteedden.

Ontspanning

Ondanks de coronamaatregelen kan er nog ontspannen worden in de meivakantie, als het aan Dijksterhuis ligt. “Wel is het moeilijker omdat veel mogelijkheden beperkt zijn. Je kunt niet naar een concert, het theater, of een voetbalwedstrijd. Je afsluiten voor het hier en nu lukt nog met het lezen van een goed boek of het kijken naar een film. Dat mag gelukkig nog wel.”

De psycholoog heeft tips voor jongeren om toch nog te ontspannen. “Ga een paar dagen gewoon even ergens anders heen, een huisje ergens, met je partner of een goede vriend of vriendin, helpt ook al. Je hoeft geen vier weken naar Vietnam om stress af te voeren”, aldus Dijksterhuis.

Vakantie in tussenjaar

Gerry Peter (20) en Thijs Theunissen (19) hebben allebei een tussenjaar. De één werkt en de ander verloor zijn baan. Ze kijken naar de meivakantie vanuit een verschillend perspectief. Ze vertellen hierover in de audio hieronder.

Veel hbo-scholen hebben meivakantie, maar niet elke hbo. Zo heeft derdejaarsstudente docent muziek Mirjam Vermeulen (20) geen vakantie. “In een week heb ik geen dag vrij. Ik maak online lange dagen en heb om de maandag op locatie een lesdag van negen tot half zes. Dat kan wel zwaar zijn.” In het eerste jaar van haar opleiding had ze een week lang meivakantie. Dat bleek achteraf een fout te zijn geweest van school.

Nog even wachten

Ze vindt het jammer en vervelend dat ze geen meivakantie heeft. Vermeulen: “Ik volg een intensieve opleiding. Universiteiten hebben ook geen meivakantie, maar die studenten hebben wel vaak een dag of een halve dag vrij. Dat heb ik niet.” Ze heeft nu een drukke periode en loopt ook stage. “Ik merk dat ik wel echt toe ben aan een vakantie. Maar daar moet ik nog even op wachten, helaas.”

Wat ze wel erg fijn vindt, zijn de feestdagen deze periode. “Tijdens Pasen en Hemelvaartsdag bijvoorbeeld kan ik even uitrusten.” Ze zegt hier dan ook naar toe te leven. “Dat zijn mijn mini-vakanties”, vertelt Vermeulen.

Activiteiten

De terrassen en winkels zijn weer open. Er kan nu meer ondernomen worden dan bij de vorige vakantie. Toch blijft de vraag er wat er voor jongeren nog meer te doen is. Naar het buitenland op vakantie zit nog niet in en musea zijn dicht. Wij gingen in onderstaande video op zoek naar activiteiten die plaatsvinden in de meivakantie. Zo gingen we ook langs bij jongerenwerk The Mall in Delft dat voor jongeren activiteiten organiseert.