Door Siem van der Kaa en Alexander Brutsaert 

De Duitse turnster Sarah Voss heeft een statement gemaakt namens vrouwelijke turners tegen kleding in de turnwereld: in de korte pakjes voelt Voss zich ‘behoorlijk naakt’ en ze wil ‘dat turnsters goed in hun vel zitten’. Hoe kijken andere sportbonden tegen het protest van de lange broek aan?

De kunstschaatswereld kijkt positief naar het protest van Voss. ‘’Het is een mooi statement wat de Duitse turnster maakt. Het is ook een helder protest tegen seksisme”, vertelt Carl Mureau, persvoorlichter van de Koninklijke Nederlandse schaatsbond.

Nevobo, de bond voor (beach)volleybal, ziet de keuze van turnster Voss als een positieve ontwikkeling. “Het is een goede keuze. Het is niet prettig als je als sporter niet je eigen kleding kunt kiezen. Turnsters moeten wat ons betreft kunnen meebeslissen wat ze wel of niet dragen”, zegt Thijs Pietersen, mediavoorlichter Nevobo.

Kledingvoorschriften per sport
Kunstschaatsers dragen bijna dezelfde pakjes als bij turnen. Toch is er volgens Mureau in de kunstschaatswereld weinig ophef over seksisme. “De kleding in het kunstrijden moet geschikt zijn voor wedstrijdsport; de schaatsers moeten zich vrij kunnen bewegen. De kleding mag niet te theatraal of te gedecoreerd zijn. Ook mogen vrouwenkostuums geen ‘french cut’ hebben, wat betekent dat de broek boven de heupen is afgesneden. Dat is te bloot en te aanstootgevend. Daarbuiten zijn kunstschaaters vrij in hun kledingkeuze. Een vrouw mag gewoon een broek aantrekken”, vertelt Mureau.

De kledingregels bij beachvolley zijn seizoensgebonden, maar volleyballers mogen in principe kiezen wat ze dragen. “Als het warmer wordt draag je een bikini als dame en een shirt als mannelijke speler. Bij kouder weer dragen spelers lange shirts en broeken. Dat is weliswaar een persoonlijke keuze. Je mag ervoor kiezen om zelfs bij 10 graden Celsius in een topje te spelen”, zegt Pietersen licht cynisch.

Wat vinden sporters zelf van dit statement?
Kunstschaatser Thomas Kennes en beachvolleybalster Nadine Everaert reageren op het gebaar van Voss. Daarbij benoemen ze ieder de kledingeisen van hun sporten.

Ophef
Mureau ziet dat de ophef over de kledingvoorschriften in het kunstschaatsen wel meevalt. Al ontstaat er af en toe discussie over de kleding. ‘’Sommige kostuums zijn te bloot en dat vinden schaatsliefhebbers aanstootgevend en ongepast. Tijdens de Olympische Winterspelen van 2010 in Vancouver hadden mensen kritiek op de kostuums van het Russische schaatspaar Oksana Domnina en Maxim Shabalin. Zij traden op in kleding van Australische Aboriginals* en dat vonden veel mensen ongepast.’’

*De Aboriginals zijn de oorspronkelijke inwoners van Australië. Door de kolonisatie werd het land ingenomen en het volk uitgemoord.

Ophef over kleding is er binnen het beachvolleybal geweest, zoals bij toernooien en wedstrijden in Arabische landen. De sport botste op die momenten met de kledingwetten van de lokale autoriteiten.

Beachvolleybal is sinds de Spelen van 1996 in Atlanta een officiële Olympische sport. De wereldwijde doorbraak van de sport kwam er op de Spelen van Sydney, vier jaar later. “Het imago van beachvolleybal is niet serieus genomen in de beginjaren. Het werd ook in Nederland gezien als een sexy spel voor vrouwen en over de sport zelf werd niet gesproken. Nu is beachvolleybal echt een sport die gaat om de inhoud”, vertelt de persvoorlichter.

Imago ‘meisjessport’
Zou het imago van sporten zoals turnen veranderen als iedereen mag dragen wat ze willen? Sportpsycholoog en oud-turnster Berber van den Berg en voormalig Tweede Divisie turner Marnix Vereijken hebben ieder een eigen antwoord op deze vraag. 

Toekomst
In het kunstschaatsen kunnen we in ieder geval geen veranderingen verwachten in de kledingeisen. ‘’De kledingvoorschriften zijn op dit moment geen punt van discussie. Dat zal voorlopig nog niet gebeuren’’, aldus Mureau.

Of de kledingrichtlijnen in het beachvolleybal kunnen veranderen is nog niet bekend. Wel kunnen sporters praten en meebeslissen over welke uitrusting ze dragen op toernooien. Pietersen: “Als er aanpassingen zullen worden doorgevoerd dan gebeurt dat via de wereldwijde bond, de FIVB. Zij kijken dan naar wijzingen in de regelementen die over de hele wereld ingevoerd kunnen worden.”