Een mogelijkheid tot een zomervakantie in Spanje komt steeds dichterbij. Nu de coronamaatregelen versoepelen, lijken mensen een vakantie naar het zonnige land niet uit te sluiten. Sinds de bekendmaking van de heropening van Spanje, zijn de boekingen met 129 procent toegenomen (volgens Vakantiediscounter). Hoe gaat zo’n tripje naar Spanje er tijdens de pandemie uit zien?   

Op 9 mei dit jaar eindigde de zes maanden durende lockdown, beter bekend als ‘de Staat van Alarm’, in Spanje. Onder andere winkels en horecabedrijven mochten hun deuren weer openen. Deze versoepelingen waren te danken aan de dalende besmettingscijfers in het land.   

Dat het inderdaad beter ging, werd bewezen. Nog geen week later, op 15 mei, werd het voor Nederlanders mogelijk om – met een negatieve testuitslag – een vakantie op de Canarische Eilanden en de Balearen te vieren. Daar kregen ze namelijk code geel van de Nederlandse Rijksoverheid. Dit betekent dat het is toegestaan om naar deze locaties te reizen, ondanks dat er veiligheidsrisico’s zijn.  

Het Spaanse vasteland daarentegen staat nog steeds op code oranje. Er zijn dus alleen noodzakelijke reizen toegestaan. Echter lijkt het erop dat de situatie zich verbetert. Het ministerie van Buitenlandse Zaken verwacht namelijk dat de veiligheidsrisico’s snel zullen afnemen en dat, vanwege de lage besmettingscijfers, het vooral aan de Zuid-Spaanse kust binnenkort mogelijk zal zijn om ook hier vakantie te vieren.  

Reizen naar Spanje  

Spanje heeft er zelf al meer vertrouwen in dat het veilig genoeg is om naar het land af te reizen. De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft aangegeven dat alle gevaccineerde toeristen vanaf 7 juni welkom zijn in het land. Nederlandse reizigers mogen dus, als het aan Spanje ligt, sinds afgelopen maandag het land in met een vaccinatiebewijs.

De Spaanse premier Pedro Sánchez heeft aangegeven dat alle gevaccineerde toeristen vanaf 7 juni welkom zijn in het land. Nederlandse reizigers mogen dus, als het aan Spanje ligt, sinds afgelopen maandag het land in met een vaccinatiebewijs.

Daarnaast gelden er enkele eisen voor de Nederlanders die nog niet (volledig) zijn ingeënt. “Voor de reizigers per vliegtuig of boot is het verplicht om een Health Control Form in te vullen en aan te leveren op de Spaanse luchthaven. Daarnaast moeten zij een negatieve testuitslag bij zich hebben”, verklaart het Spaanse Ministerie van Volksgezondheid. De testuitslagen mogen zowel van een antigeen als een PCR-test zijn, als deze maar binnen 48 uur voor aankomst is afgenomen. Tenslotte is het ook nog mogelijk om het land in te komen met een herstelbewijs. Dit kan van pas komen wanneer iemand die besmet is geweest positief blijft testen op het virus, terwijl diegene al hersteld is. Dit bewijs moet tussen de 11 en 180 dagen na de positieve testuitslag zijn afgegeven door een autoriteit of medische instantie. 

Naast deze eisen moeten toeristen die zich per vliegtuig verplaatsen verschillende regels opvolgen tijdens de reis. Ook de vliegvelden zelf moeten zich aanpassen aan de situatie. Dit zou volgens Maria del Mar, woordvoerster van Barcelona airport, zorgen voor een andere ervaring voor toeristen. 

Eenmaal op locatie aangekomen, is autoverhuur iets wat toeristen veel bewegingsvrijheid geeft. Hoewel dit in de afgelopen jaren een daling in populariteit zag, zou er volgens lokale verhuurbedrijven door corona weer een impuls gegeven zijn. Hanny Fluit, general manager bij autoverhuurbedrijf Alamo, legt uit waarom dit het geval is.  

Ontspanning of zorgen? 

Het is niet zo dat je in Spanje alles kunt doen wat je vanwege de coronamaatregelen in eigen land moest laten. Ook hier gelden de basisregels, zoals het behouden van anderhalve meter afstand en het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes, zoals winkels en musea. “ Toch is het wel degelijk mogelijk om een relaxte vakantie te hebben. De regels die gelden, zijn over vrijwel heel de wereld hetzelfde, dus men hoeft hier niet continu bezig te zijn met waar ze zich aan moeten houden. Ze zijn er ondertussen wel aan gewend om met een mondkapje op te winkelen”, verklaart Karin Eckhard, eigenaresse van reisorganisatie Espíritu Travel in Madrid.   

Ze komt oorspronkelijk uit Amerika maar heeft samen met haar Spaanse man dit bedrijfje opgezet in Spanje. Door de beheersing van de Engelse taal, zijn ze voor toeristen erg toegankelijk. Daarnaast werken ze erg lokaal en organiseren ze leuke, ondernemende reizen. Ze zijn er dus goed van op de hoogte wat er tijdens deze coronacrisis wel- en niet kan.   

Ook geeft Karin aan dat de maskers op terrassen af mogen en dat ze op het strand ook niet worden gedragen. “Met het lekkere weer is het geen probleem om buiten te zijn. Wanneer je dit doet, hoef je de maskers amper te dragen.”   

Trekpleisters

Het is momenteel juni en de heropening van het land is in volle gang, er zijn op dit moment dan ook weinig beperkingen in Spanje. Naast restaurants en winkels zijn ook musea, monumenten en andere toeristische trekpleisters geopend. “Het enige waar je op moet letten is dat de openingstijden zijn ingekort van elf uur ’s ochtends tot vijf uur ’s avonds, en dat er voor veel binnen locaties een gelimiteerd aantal mensen per tijdsslot geldt.

“Het enige waar je op moet letten, is dat de openingstijden zijn ingekort van elf uur ’s ochtends tot vijf uur ’s avonds.”

 Ook zijn er in Zuid-Spanje allerlei toeristische buitenlocaties te vinden, die je op een veilige en coronaproof manier kunt bezoeken”, legt Javier Grillo van Tourist Information Sevilla uit. Sevilla is de hoofdstad van Andalusië en trekt jaarlijks veel toeristen. De stad heeft verschillende trekpleisters die dit jaar, ondanks de coronamaatregelen, bezocht kunnen worden.  

Er worden ook nog steeds activiteiten, zoals boottochten en tours, voor maximaal tien personen georganiseerd. “De grootte van dit aanbod hangt wel af van de desbetreffende organisatie. Vanwege de coronacrisis hebben veel bedrijven verlies gedraaid, dus niet alles is financieel mogelijk”, vertelt Karin Eckhard.   

Veel organisaties hebben niet genoeg inkomsten om alle activiteiten volledig door te laten gaan. Het pakket aan verschillende excursies is daarom minder uitgebreid dan normaal.   

Een klap voor de economie  

In 2019 kwamen er meer dan 80 miljoen toeristen naar Spanje. Vanwege het coronavirus daalde dit aantal het afgelopen jaar met 80 procent, dat blijkt uit cijfers van het Spaanse Bureau voor de Statistiek (INE). “Vorig jaar zomer waren er wel een aantal toeristen, maar dat waren vooral de Spanjaarden zelf en de mensen met een eigen vakantiehuis”, aldus Eckhard.   

Deze daling heeft een grote impact gehad op de economie. “Toerisme is een groot onderdeel van de Spaanse economie. Vooral op de eilanden hebben veel hotels hun deuren moeten sluiten, omdat ze te veel verlies draaiden. 

”Vooral op de eilanden hebben veel hotels hun deuren moeten sluiten, omdat ze te veel verlies draaiden.”

De toerismebranche heeft uiteindelijk wel steun gekregen vanuit de overheid, maar het was niet veel.”  

De financiële steun die Spanje kreeg vanuit de Spaanse regering, bestond uit een bedrag van ruim 4 miljard euro. Daarin zijn ook indirecte factoren verwerkt zoals belastingverlagingen of vermindering van personeelskosten. Het lijkt veel maar voor de getroffen sectoren was dit een domper, zij rekenden namelijk op een financiële steun van zo’n 8,5 miljard euro.    

Spanje heeft dus toeristen nodig om de schade van het afgelopen jaar in te halen. Echter lijkt dit er nauwelijks voor te zorgen dat de toerismebranche de prijzen van toekomstige vakanties opkrikt.    

Voorbereidingen  

Ondanks de financiële schade is Eckhard ervan overtuigd dat Spanje er klaar voor is om de toeristen opnieuw te verwelkomen. “Ik zie om me heen dat de voorbereidingen van horecagelegenheden en hotels in volle gang zijn. Zwembaden worden bijvoorbeeld gereinigd en de omliggende tuinen worden opgeknapt. Iedereen is opgewonden en enthousiast om de vakantiegangers te ontvangen.”   

Ook Carmen, interieurdesigner voor toeristen in Benidorm en omstreken, en Darren, makelaar in de Costa del sol, merken dat ze zich klaar moeten stomen voor de terugkomst van toeristen. Hoe zij de afgelopen maanden hebben ervaren, en zich voorbereiden op het toeristenseizoen, is te zien in de video.  

Veiligheid 

Niet alleen de capaciteit en bereidheid binnen de toerismebranche moet goed zitten, ook op gezondheidsgebied moet het veilig zijn om buitenlandse toeristen toe te kunnen laten. De gemeente San Nicolás del Puerto in Sevilla is een toeristisch aantrekkelijke plek, waar voornamelijk het strand veel wordt bezocht. “Wij zijn altijd voorbereid op de komst van toeristen”, geeft Juan Jesús Vázquez, medewerker van de gemeente, aan. Momenteel is er hier een kleine uitbraak van het virus gaande, maar Vázquez verwacht dat dit binnen een aantal dagen onder controle zal zijn. “Aan de andere kant is hier een groot percentage van de inwoners al gevaccineerd en binnen een maand is bijna iedereen ingeënt. Het is dan zeker veilig om op vakantie te gaan in Spanje.”   

Positief perspectief  

Het openen van de grenzen biedt voor zowel Karin Eckhard als de andere plaatselijke ondernemers en inwoners een positief perspectief. “Ik zou de blijdschap die hier nu heerst zelfs een tien geven. Het is een teken dat het einde van de pandemie in zicht komt”, aldus Eckhard. Deze vreugde komt grotendeels ook vanuit het vertrouwen dat er weer genoeg toeristen naar het land zullen komen. “Mensen houden ervan om erop uit te gaan en dingen te ondernemen. Ik zie nu alweer dat enorm veel Spanjaarden op vakantie gaan in eigen land. Zij genieten ervan dat er weer meer kan en mag. Dat zullen buitenlandse toeristen ongetwijfeld ook zo voelen. Ze zijn daarom ook van harte welkom.”