De Partido Popular (PP), een rechts-conservatieve partij, won op 4 mei bij de verkiezingen van de autonome regio Madrid 65 zetels. Deze partij staat bekend om haar vrije aanpak van de coronacrisis. Met de 65 zetels heeft de partij net geen meerderheid in het kabinet met in totaal 132 zetels. Om een meerderheid te krijgen, zal de partij waarschijnlijk gaan regeren met Vox(12 zetels), een radicaal-rechtse partij. 

In onderstaande tool wordt uitgelegd hoe het bestuur in Madrid werkt.

Weinig coronamaatregelen

De verkiezingsstrijd was volgens NOS-correspondent Rop Zoutberg, NOS, volledig beslagen door het coronavirus: “Bij deze verkiezingen ging de volledige campagne alleen maar over coronabeleid. Ayuso van de Partido Popular heeft tijdens de volledige coronacrisis alle regels zo ver mogelijk opgerekt. De afgelopen maanden waren de cafés gewoon open. Dat heeft Ayuso ontzettend veel stemmen opgeleverd. Ze is de verkiezingen ingegaan met maar een woord als leus, libertad (vrijheid).”

Rop Zoutberg legt in het onderstaande audiofragment uit hoe het politieke systeem in Spanje en Madrid werkt en vertelt wat hij heeft gezien bij de afgelopen verkiezingen.

Coronacrisis

Y, een inwoner van Madrid (30) die al zeven jaar politiek actief is bij PSOE*, denkt ook dat dat ervoor heeft gezorgd dat Ayuso veel stemmen kreeg. “In Madrid zijn heel veel mensen afhankelijk van inkomsten uit horeca en hotels. Veel in de stad is ook gericht op buitenlandse toeristen. Daarom is het voor de stad belangrijk om tijdens de coronacrisis zo veel mogelijk open te houden. Met een campagne gericht op soepele coronamaatregelen was de PP dus erg sterk.” Hij denkt zelfs dat er voor velen niet eens een andere keuze mogelijk was: ‘’Ik denk dat veel mensen zich gedwongen hebben gevoeld om op de PP te stemmen omdat ze bijna niet anders konden. Voor hun onderneming of voor hun baan leek het de beste keuze.’’

In de afbeelding hieronder zijn de belangrijkste standpunten van partijen weergegeven:

De radicaal-rechtse partij Vox heeft volgens Zoutberg ook veel stemmen gewonnen door hun houding tegen strenge coronamaatregelen. “Je ziet nu dat PP en Vox samen een meerderheid hebben gekregen.”

Weinig veranderingen

De Nederlandse Michaël Landman woont inmiddels zeven jaar in Madrid, hij is geïnteresseerd in de politieke geschiedenis van Spanje en heeft tijdens de verkiezingen ook actief het nieuws gevolgd. Hij denkt dat de recente verkiezingen niet veel zullen veranderen in de hoofdstad van Spanje. ”Het zal hier de komende jaren vooral gaan over werkgelegenheid en de economie. En ik verwacht dat dat met de Partido Popular goed geregeld zal worden. Hiervoor waren ze ook al een van de grootste partijen dus wat dat betreft zullen ze gewoon hun beleid doorzetten.”

Voorbode voor Spanje

De verkiezingen in Madrid worden vaak gezien als een voorbode voor de landelijke verkiezingen in Spanje. Zoutberg bevestigt dit beeld. “In Madrid zal er in de komende vier jaar veel ruimte zijn voor ondernemers en kroegbazen. Of dit landelijk ook zo zal zijn is nog onzeker, daarvoor moeten we wachten tot de landelijke verkiezingen. Normaal gesproken wordt er landelijk hetzelfde gestemd als in Madrid, maar vanwege het rare coronajaar zou het nu totaal anders kunnen zijn. Het ligt er ook aan hoe corona zich ontwikkelt.”