De 59 medaillewinnaars van de Paralympische Spelen zijn dinsdag gehuldigd. Hoewel de Spelen niet als normaal zijn verlopen door de coronamaatregelen, was de sfeer bij de huldiging als vanouds gezellig.

Van links naar rechts: Chantalle Zijderveld, Rogier Dorsman, Lisa Kruger met hun medailles

De voldane gezichten en trotse houding van de Paralympische sporters spreken boekdelen, wanneer ze dinsdagochtend op het sportcomplex in het Zuiderpark in Den Haag aankomen. Drie bussen volgeladen met de 59 medaillewinnaars, hun begeleiders en de coaches, volgden na de aankomst van Paul Blokhuis, staatssecretaris van VWS. “Ze hebben het ruimschoots waargemaakt,” zei hij trots.  

 

Iets unieks 

De sporters van TeamNL zijn afgelopen zondag teruggekomen uit Tokio. Fleur Jong won goud bij het verspringen en vertelt dat ze nauwelijks tijd heeft gehad om alles te laten bezinken. “Voor mij is het de eerste keer dat ik een huldiging mee maak, maar ik heb er wel echt heel veel zin in. Ik ga het gewoon helemaal over me heen laten komen, want dit maak je echt maar één keer in je leven mee.” Ook handbiker Tim de Vries, die brons won, keek ontzettend uit naar de huldiging. “Dit is echt iets unieks. En ik hoop dat we er ondanks de maatregelen toch een feestje van kunnen maken.” 

 

Uitzonderlijke resultaten 
Medailles van Marlene van Gansewinkel indy.naterop

De huldiging van de sporters werd afgetrapt door een speech van premier Mark Rutte. “De medailles glinsteren mij hier vanuit de zaal tegemoet,” begon hij. Met 25 gouden medailles, 17 zilveren medailles en 17 bronzen medailles is Nederland als vijfde geëindigd in het medailleklassement. “We hebben met z’n allen in Nederland mee kunnen genieten van jullie topprestaties,” vertelde hij. In 1988 zijn er door Nederland voor het laatst zo veel gouden medailles behaald op de Spelen.  

Officiële winnaars 

Dressuuramazone Sanne Voets en andere winnaars van een gouden medaille zijn tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau benoemd. Wie al tot Ridder was benoemd ontving een Chapeau-beeldje om nogmaals waardering te krijgen. Degene die voor de derde keer met goud thuiskwamen werden bevorderd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Dit overkwam handbiker Jennette Janssen. Ze was verrast en raakte zichtbaar geëmotioneerd: “Dit had ik écht niet verwacht.”

De huldiging werd afgesloten met een toespraak van Esther Vergeer, oud roltennisspeelster en chef de mission. “De support die we vanuit Nederland hebben ontvangen de afgelopen weken was echt uniek. We wilden het ongewone iets gewoner en geliefder maken en volgens mij is dat gelukt.”