ROBIN UTRECHT

Vandaag is de petitie om Keti Koti een officiële feest- en herdenkingsdag te maken gepresenteerd aan de Tweede Kamer. Keti Koti staat in het teken van de afschaffing van de slavernij. De petitie is opgezet door Nederland Wordt Beter,The Black Archives en radiozender FunXLinda Nooitmeer, voorzitter van het Nationale Instituut Nederlands Slavernijverleden en Erfenis (NINsee), spreekt van een ‘stap in de goede richting’. 

De geschiedenis 

De periode die velen kennen als ‘De Gouden Eeuw’ is onlosmakelijk verbonden met een van de duisterste hoofdstukken van Nederland: de trans-Atlantische slavenhandel. Bijna tweeënhalve eeuw lang profiteert Nederland van de uitbuiting, mishandeling en onderdrukking van de tot slaafgemaakten. Ook toen steeds meer landen de slavernij rond 1800 verboden, bleef Nederland ruim zestig jaar lang doorgaan met deze wanpraktijken. In 1863 schafte Nederland als een van de laatste Europese landen de slavernij af. 

Durf te praten 

Dat de petitie een stap in de goede richting is, zegt niet dat Nederland helemaal open staat voor het verleden aldus de voorzitter: “De overheid heeft nog steeds geen excuses aangeboden voor de slavenhandel.” Volgens Nooitmeer komt dit vooral door angst voor juridische consequenties zoals herstelbetalingen. Ook de gevoeligheid van het onderwerp zit openheid in de weg zegt ze: “Mensen voelen zich vaak persoonlijk aangesproken als het gaat om officiële spijtbetuigingen.” Ze zegt echter dat de gewone burger zich daar niet verantwoordelijk voor hoeft te voelen, maar dit een overheidstaak is: “Kijk maar naar zwarte piet, eerst was dat niet te bespreken totdat Rutte het ook als een karikatuur benoemde.” Daarbij is volgens Nooitmeer zwijgen over de geschiedenis schadelijker dan iets verkeerds zeggen: “We zijn allemaal in onze eigen ontwikkeling in de erkenning van ons slavenverleden, we moeten het durven aankaarten.”